Bernanke ziet mogelijke pauze in verhoging rente
ANTWERPEN - De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) last mogelijk een pauze in in de cyclus van renteverhogingen. Dat heeft de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, donderdag verklaard voor het Amerikaanse Congres.
,,Zelfs wanneer de risico's voor de doelstellingen van de Fed niet geheel in balans zijn, kan worden besloten om geen actie te ondernemen tijdens een of meer bijeenkomsten om meer tijd te hebben om relevante informatie te ontvangen'', aldus Bernanke.

De inflatieverwachting is volgens Bernanke redelijk gunstig maar draagt wel enkele risico's. Daarnaast is het volgens de Fed-voorzitter redelijk te veronderstellen dat de groei in de loop van het jaar zal matigen.

Meteen na de woorden van Bernanke zakten de rentes in Amerika en Europa weg. Econoom Joost van Leenders van het Economisch Bureau van ABN AMRO wijst op de grote onzekerheid in de markt over de monetaire politiek van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Voorspelbaarheid

,,Wat het afgelopen anderhalf jaar is veranderd, is dat de voorspelbaarheid van de Fed is afgenomen. Vroeger was het steeds een kwartje erbij'', aldus Van Leenders donderdag tegen Betten Beursmedia.

Bij het vorige rentebesluit, eind maart, ging het beleidsbepalend comite van de Fed ertoe over om de rente voor de vijftiende keer op rij met 25 basispunten te verhogen tot 4,75%. Die bijeenkomst was de eerste die werd voorgezeten door Ben Bernanke.

Volgens Van Leenders komt er langzaam een einde aan die voorspelbaarheid. Daardoor reageert de markt heel alert op economische gegevens die bekend worden gemaakt. ,,Nu gaat het sentiment bij elk cijfertje om.''

Ook op de valutamarkten had de speech van Bernanke invloed. De euro begon direct aan een klim ten opzichte van de dollar en noteert rond 16.40 uur 0,5% hoger op USD 1,2518.