ANTWERPEN - Dow Chemical, het grootste chemiebedrijf van de Verenigde Staten en een belangrijke klant van Univar, heeft in het eerste kwartaal van 2006 voor het eerst in ruim drie jaar de winst op jaarbasis zien dalen.
De laatste keer dat Dow Chemical op jaarbasis een afname van de resultaten moest melden, was in het laatste kwartaal van 2002. Hierna steeg de winst op jaarbasis in twaalf achtereenvolgende kwartalen.

De nettowinst van Dow Chemical kwam in het eerste kwartaal van 2006 uit op USD 1.214 miljoen tegen USD 1.353 miljoen een jaar eerder. Per aandeel daalde de winst van USD 1,39 naar USD 1,24, waar analisten uitgingen van USD 1,19.

Volgens Dow Chemical vormt de winst per aandeel over het eerste kwartaal van 2006 ondanks de daling op jaarbasis de op een na hoogste kwartaalwinst ooit.

De omzet nam toe met 3% naar USD 12,0 miljard. Het is voor het eerst dat de kwartaalomzet van Dow de USD 12 miljard passeert.

Volgens het concern waren de grondstof- en energiekosten meer dan USD 800 miljoen hoger in het eerste kwartaal. De prijzen die Dow Chemical berekent lagen 2% hoger, maar waren niet genoeg deze stijging te compenseren. Het volume nam 1% toe.

Dow stelt dat de vraag in de Verenigde Staten aan het begin van het jaar vertraagde doordat klanten aankopen uitstelden in afwachting van lagere prijzen, maar in maart werd weer herstel gezien. 'Dit momentum heeft zich tot in het tweede kwartaal doorgezet', zo stelt financieel Geoffrey Merszei in een persbericht.

Ook had Dow last van geplande onderhoudstops, met negatieve invloed op de volumes en hogere kosten in het kwartaal.

Het chemieconcern stelt dat de uitdagingen van hogere grondstof- en energiekosten sterk blijven, maar dat een gerichte focus op prijs/volume management en kostencontrole ertoe zal leiden dat 2006 een beter jaar zal zijn dan 2005 en dat 2007 ook een goed jaar zal zijn.

Bij Dow Chemical werken wereldwijd 42.000 medewerkers, waarvan zo'n 2.200 in Terneuzen.