Sterkste kwartaal ooit voor Icos Vision
Foto: rr
ANTWERPEN - Icos Vision Systems, de producent van chipinspectiesystemen, heeft in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 8,8 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst nog 1,7 miljoen. De omzet steeg van 16,2 miljoen euro vorig jaar tot 33,4 miljoen. Zowel de omzet als de winst zijn de beste die Icos op kwartaalbasis ooit neerzette.
In het tweede kwartaal verwacht de groep een omzetdaling met 10% in vergelijking met het eerste kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2005 steeg de omzet met 16,6% (van EUR 28,6 mln), en de nettowinst met 37% (van EUR 6,4 miljoen). De nettowinst ligt boven de verwachtingen. De analisten van KBC Securities en Bank Degroof rekenden gemiddeld op EUR 8,2 miljoen nettowinst. De omzet is licht lager dan wat Icos zelf voorzien had. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers (16 februari) had de groep ongeveer EUR 34 miljoen voorspeld voor het eerste kwartaal, of een stijging met ongeveer 20%.

Hefboomwerking

De operationele winstmarge is in het afgelopen kwartaal blijven stijgen, zoals beloofd door Icos. Het bedrijfsresultaat steeg van EUR 2,3 miljoen vorig jaar tot EUR 10,8 miljoen. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2005 was er een stijging met 35,8%. In verhouding tot de omzet steeg de bedrijfsmarge van 27,7% in het vierde kwartaal van 2005 tot 32%.

De brutomarge bedroeg in het afgelopen kwartaal 61%. Vooraf had Icos gezegd dat die marge vergelijkbaar zou zijn met de 61,4% in het vierde kwartaal van 2005. In absolute cijfers steeg de brutowinst van EUR 9,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2005 tot EUR 20,6 miljoen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een kaspositie van EUR 54,8 miljoen.

Anton De Proft, CEO en voorzitter van Icos Vision, wijst er in het persbericht op dat de groep in het eerste kwartaal, zoals verwacht, recordresultaten neerzette, 'ondanks het feit dat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling 50% hoger liggen (dan in het derde kwartaal van 2000, het vorige recordkwartaal). Dit illustreert de hefboomwerking van ons flexibel operationeel model en de voordelen van onze strategie om ons marktleiderschap te ondersteunenen ons marktpotentieel te verruimen via continue investeringen in onderzoek en ontwikkeling.'

Icos blijft in het tweede kwartaal een sterke vraag zien, al blijft de visibiliteit beperkt. Toch verwacht de groep uit Heverlee een daling van de omzet met 10% vergeleken met het eerste kwartaal, 'dat een uitzonderlijke maand januari kende'. De verwachting voor de brutomarge blijft in de vork van 60 tot 62%.

Omstreeks 17.30 uur noteert het aandeel Icos 14,89 procent lager op 40,00 euro.