Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN/BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - De indices op Wall Street zijn licht hoger geopend. Vorige week temperden de stijgende olieprijs en de vrees voor het toekomstig rentebeleid van de Federal Reserve het enthousiasme over de sterke start van het resultatenseizoen. Dat is vandaag niet anders. Citigroup breidde een vervolg aan de opbeurende cijferstroom en verraste analisten met een sterk eerste kwartaal. De olieprijs blijft echter stijgen door de toenemende vraag naar benzine in de VS en door geopolitieke onrusten rond Iran. In New York stijgt de olieprijs met 0,6% tot USD 69,75 per vat.

De industriele activiteit in de regio New York is in de maand april vertraagd. De index viel terug tot het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

De Dow Jones noteert rond 16.10 uur 0,1% in de plus op 11.146,14 punten. De Nasdaq Composite loopt met 0,2% op tot 2.330,10 en de S&P 500-index stijgt 0,1% tot 1.290,92. De Dow Jones telt 12 stijgers, 15 dalers en 3 onveranderde aandelen. Caterpillar stijgt 1,8% terwijl General Electric (GE) onderaan staat met een verlies van 0,8%. GE maakt zich volgens de Daily Telegraph op om een bod uit te brengen op de luchthavenuitbater BAA. GE weigerde hierop commentaar te geven.

Het Amerikaanse financiele concern Citigroup heeft in het eerste kwartaal van 2006 een nettowinst gerealiseerd van USD 5,64 miljard, een stijging van 3,6% tegenover een jaar eerder. Dat cijfer overtreft de prognose van analisten, die rekenden op USD 5,19 miljard. Het levert een koerswinst op van 0,8% tot USD 48,44. De omzet van Citigroup belandde in het eerste kwartaal op USD 22,2 miljard, tegenover USD 21,5 miljard dezelfde periode een jaar eerder. "De sterke prestaties van onze internationale activiteiten en onze zakenbankpoot hebben de mindere gang van zaken bij de Amerikaanse consumentenactiviteiten gecompenseerd", aldus CEO Charles Prince in het persbericht. Bij de consumentenactiviteiten nam de omzet met 1% af maar de nettowinst steeg met 8%. Bij de zakenbankactiviteiten, de tweede belangrijkste activiteit, steeg de omzet met 21% en de nettowinst met 15%.

De kwartaalcijfers van Wachovia, de nummer-4 in de Amerikaanse bankwereld, loste de marktverwachtingen niet volledig in. Het aandeel zakt 0,75% tot USD 55,43.

Suntrust Banks verliest 0,6% tot USD 73,38. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een winststijging van 8%, de traagste groei in meer dan twee jaar. Door de stijgende rente verkleint de vraag naar consumentenleningen. Bovendien heeft het krimpende verschil tussen de kortetermijn- en langetermijnrente een negatieve impact op de marges. De rente op tien jaar stond gedurende ongeveer de helft van het eerste kwartaal zelfs lager dan de rente op twee jaar.

TiVo stijgt 14% tot USD 9,19. De producent van digitalevideorecorders heeft een patentzaak gewonnen tegen Echostar Communications betreffende een specifieke opnametechnologie. Door de uitspraak van de rechter heeft TiVo zicht op licentievergoedingen.

Neville Isdell, voorzitter en CEO van Coca Cola, verzekerde de markt in een gesprek met The Wall Street Journal dat er helemaal geen plannen zijn om zich buiten de markt van niet-alcoholische dranken te begeven. Het aandeel wint 0,1% tot USD 41,30.

Volgens The Wall Street Journal wil China Construction Bank een participatie nemen in de Amerikaanse bank Bear Stearns. De transactie zou een waarde hebben van USD 4 miljard. De krant vermeldt dat de gesprekken nog in een verkennend stadium zitten. Bear Stearns stijgt 2% tot USD 144,05.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)