Olieprijs blijft stijgen door vraag VS en zorgen om Iran
Foto: AP
ANTWERPEN - De olieprijs is ook maandag aan het stijgen door de toenemende vraag naar benzine in de VS en door geopolitieke onrusten rond Iran.
Vorige donderdag steeg de prijs voor een vat Noordzee-olie voor het eerst boven de USD 70. Vandaag noteert een vat reeds aan USD 71,08, een stijging met 0,7%. In New York stijgt de olieprijs met 0,6% tot USD 69,75 per vat.

De olieprijs zit al enige tijd opnieuw in de lift, ingegeven door de vrees van een mogelijke Amerikaanse aanval op Iran als reactie op de nucleaire plannen van het land. Daardoor zou de oliebevoorrading uit Iran, een van de grootste olieproducenten, in het gedrang komen.

De stijgende vraag van Amerikaanse gezinnen naar benzine speelt in aanloop naar het zomerseizoen traditioneel een belangrijke rol. Een aanpassing van de bezinespecificaties, als gevolg van een milieuwet die in mei in voege treedt, kan mogelijk voor bevoorradingsproblemen zorgen. Een van de benzineadditieven zou schadelijk zijn en wordt daarom vervangen door ethanol. Nadeel is dat ethanol niet tijdens de raffinage kan toegevoegd worden. Dat moet gebeuren in distributiecentra vooraleer benzine naar de pompstations gaat, waardoor men vreest voor bottlenecks.