Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - The Nasdaq Stock Market heeft een belang genomen in de London Stock Exchange (LSE) van bijna 15%. Dat heeft het Amerikaanse beursbedrijf dinsdag in een persbericht bekendgemaakt. De mededeling komt nog geen twee weken nadat Nasdaq een bod op zijn Britse collega heeft ingetrokken.

Nasdaq heeft het hele belang van Threadneedle Asset Management, de grootste institutionele investeerder in het Britse beursbedrijf, overgenomen. Het gaat om ruim 35 miljoen aandelen, die het Amerikaanse beursbedrijf verwierf tegen 1.175 pence per stuk. LSE sloot dinsdag op 1.038,5 pence.

Daarnaast heeft Nasdaq nog bijna 2,7 miljoen aandelen LSE bijgekocht. Daardoor komt het belang dat de Amerikaanse schermenbeurs houdt in de LSE op 14,99%. Dit belang heeft, volgens Nasdaq, een waarde van zo'n GBP 447,7 miljoen.

Op 30 maart jongstleden trok Nasdaq een eerder bod op de LSE, zonder opgaaf van redenen, plotseling in. Nasdaq had twintig dagen eerder een voorwaardelijk overnamebod gelanceerd van 950 pence per aandeel LSE in contanten. De Britse beurs had het bod toen zelf al afgewezen.

Het bod waardeerde LSE destijds op GBP 2,4 miljard. Het management van LSE vond dat het bod de onderneming substantieel onderwaardeerde, inclusief haar unieke positie en eventuele enorme synergievoordelen.

Het was niet de eerste keer dat de Britten niets voelden voor een overname. De Londense beurs deed eerder dit jaar nog een bod van het Australische Macquarie Bank af als 'slecht doordacht'.

Euronext overweegt ook nog steeds een bod op LSE, maar heeft nog geen officieel bod uitgebracht. De fusiebeurs is al sinds november 2004 in gesprek met de Britse beurs.

Afgelopen zondag meldde de Britse krant The Observer nog dat de London Stock Exchange en Euronext geheime gesprekken hebben gevoerd over een fusie waarbij een Europese 'superbeurs' ontstaat ter waarde van zo'n GBP 6 miljard (ca. EUR 8,6 mrd).

De sector is volop in beroering, want op 15 maart liet Deutsche Boerse weten af te zien van een bod op de London Stock Exchange (LSE) en stelde toen uit te kijken naar concrete gesprekken met Euronext over een fusie of een verregaande vorm van samenwerking.

Bij de publicatie van de jaarcijfers op 14 maart gaf Euronext namelijk wel aan nieuwe fusiegesprekken met de Duitse beurs te verwelkomen. Eerder waren dergelijke gesprekken nog vastgelopen.

Euronext geeft aandeelhouders op de 23 mei 2006 te houden aandeelhoudersvergadering zelfs de gelegenheid om te dicussieren en te stemmen over de optie van een fusiescenario met Deutsche Borse.

Jeroen Molenaar jeroen@bfn.com

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)