ANTWERPEN - De Europese beurzen kenden hun slechtste dag in zes weken nadat in Duitsland een tegenvallende ZEW-indicator van het economisch klimaat werd bekendgemaakt. Ook de aanhoudende stijging van de metaalprijzen en de hoge olieprijzen woog op het sentiment. Hierdoor stonden de grondstoffenaandelen opnieuw bovenaan de ranglijsten.
Aan het eind van de dag kleurden de indices diep rood. De financiele waarden hadden het moeilijk door de heersende vrees voor nieuwe renteverhogingen. Het aanbod aan bedrijfsnieuws was vandaag eerder schaars.

De Duitse ZEW-indicator voor het economisch klimaat is in april 2006 uitgekomen op 62,7, tegen 63,4 in maart. Daarmee is de index lager uitgekomen dan voorzien: economen gingen gemiddeld uit van een cijfer van 65,5.

In de Verenigde Staten steeg de omzet van winkelketens in de week tot en met 8 april 2006 met 1,8% ten opzichte van de voorgaande week. Op jaarbasis bedroeg de stijging 3,9%.

De DJ Stoxx50 sloot 1% lager op 3.511,03 punten bij 44 dalers en slechts 6 stijgers. De DJ EuroStoxx50 verloor 1,42% tot 3.788,81 en de Euronext100 1,33% tot 882,92 punten. Op het vlak van de individuele beurzen stonden overal rode cijfers op de borden. Frankfurt verloor 1,6%, Parijs 1,5%, Amsterdam 1,4% en Londen 0,8%. De euro won 0,14% tot USD 1,2128.

De beurs van Milaan (-2,2%) was de grootste verliezer onder de Europese beurzen door de moeilijke situatie die de Italiaanse parlementsverkiezingen hebben opgeleverd. De centrumlinkse Romano Prodi, oud-voorzitter van de Europese Commissie, heeft dinsdag de overwinning opgeeist in de Italiaanse Kamer en Senaat. Volledige officiele resultaten zijn er evenwel nog steeds niet. Prodi's financiele plannen zijn volgens economen 'niet ingrijpend genoeg'.

De prijs voor een vat ruwe olie steeg maandag in Londen tot een recordhoogte van USD 68,99. Vandaag daalde de olie, in Londen ging er 0,2% af tot USD 68,59. In New York werd de WTI-future 0,7% goedkoper tot USD 68,25. De internationale vrees voor een onderbreking van de olieleveringen uit Iran, de vierde grootste olieproducent ter wereld, houdt aan door de geruchten rond mogelijke Amerikaanse luchtaanvallen en houdt de prijzen op recordhoogtes. Door de daling van de olieprijs in de late namiddag hadden de oliebedrijven het moeilijk hun winsten te behouden. Royal Dutch Shell steeg 0,8% tot 1.985 pence, maar ENI verloor 0,3% tot EUR 24,17 en Total 0,9% tot EUR 221,6.

De mijnbouwaandelen voerden de Stoxx50 aan. Rio Tinto won 0,5% tot 3.129 pence en AngloAmerican ging 0,8% hoger tot 2.425 pence. Sectorgenoot Xstrata, eigenaar van de grootste zinksmelter in de wereld, steeg 1,6% tot 2.005 pence. De prijzen voor goud, zilver en koper gaan nog steeds in stijgende lijn. Voor koper en platinum zijn recordhoogtes bereikt, terwijl de zilverprijs op zijn hoogste peil in 22 jaar staat.

Nokia was de sterkste procentuele stijger. Het aandeel won 3,7% tot EUR 17,60. 's Werelds grootste producent van mobiele telefoons meldde dat de gemiddelde verkoopprijs van mobiele telefoons in het eerste kwartaal van 2006 hoger is uitgekomen dan verwacht. Volgens Nokia bedroeg de gemiddelde verkoopprijs in de eerste drie maanden van het jaar EUR 103. In het vierde kwartaal bedroeg de gemiddelde verkoopprijs EUR 99. Nokia meldde eerder een onveranderde tot licht lagere gemiddelde verkoopprijs te verwachten voor het eerste kwartaal.

De financiele aandelen stonden onder druk. Klaus Liebscher, de voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank, zei maandag in een interview dat er nog steeds actie moet worden ondernomen om de inflatie onder controle te houden. De ECB gaf vorige week te kennen dat er in mei geen renteverhoging komt, maar liet wel de deur open voor een verhoging in juni. Credit Suisse verloor 2,1% tot CHF 73,5, Deutsche Bank daalde 2,2% tot EUR 94,33 en HBOS zakte 1,7% tot 933,5 pence. Barclays verloor 2,1% tot 682 pence.

De Franse financieledienstengroep BNP Paribas heeft haar belang in de Zuid-Koreaanse financiele groep Shinhan Financial Group verhoogd met 5,6% naar 9,4% (3,8%). BNP Paribas betaalt EUR 800 miljoen voor deze investering. BNP Paribas werd 2,5% lichter tot EUR 73,65.

Arcelor moest 0,2% prijsgeven op EUR 32,96. De Russische staalgroep NLMK aast op een belang in zijn Luxemburgse sectorgenoot Arcelor en heeft daarover een gesprek gehad met Jeannot Krecke, de Luxemburgse minister van Economie. Dat schrijft de Luxemburgse krant Tageblatt. Krecke is samen met een delegatie van zakenlui op bezoek in Rusland. Hij zou daar een gesprek hebben gehad met Vladimir Lisin, de directievoorzitter en hoofdaandeelhouder van NLMK (Novolipetsk Iron & Steel Corporation). Volgens eerdere berichten in de Russische media zou Lisin een belang van 15% willen verwerven in Arcelor. Luxemburg is met een belang van 5,6% de grootste aandeelhouder van Arcelor.

Prudential zakte 2% tot 654 pence. Vorige week werd de koers van de Britse verzekeraar hoger gestuwd door geruchten over een overnamebod door Axa, maar de Franse verzekeringsgroep benadrukte vandaag dat er geen gesprekken hierover zijn opgestart. Axa noteerde 2,6% lager op EUR 27,9.

De Britse textielketen Marks & Spencer steeg 3,9% tot 586 pence en voert de Footsie aan. De groep maakte bekend dat de verkopen in het vierde kwartaal van 2005 op vergelijkbare basis met 6,8% zijn gestegen tegenover een jaar eerder, dat is meer dan het dubbele van de 3,2% stijging die analisten hadden verwacht.

In Duitsland wint de producent van sportartikelen Adidas-Salomon 1,8% tot EUR 170,49. De groep heeft zijn resultaatsdoelstellingen voor de komende jaren opgetrokken, op basis van een sneller dan verwachte integratie van het vorig jaar overgenomen Reebok. Adidas ziet nu zijn omzet jaarlijks gemiddeld 8 a 9% groeien in de periode 2007-2009 tegen eerder 5 a 7%. De synergetische besparingen zouden vanaf 2009 EUR 175 miljoen per jaar bedragen tegen een eerdere raming van EUR 125 miljoen.

Mediaset, de Italiaanse televisiegroep van Silvio Berlusconi, won 1,1% tot EUR 10,17. Het onduidelijke resultaat van de verkiezingen zal een nieuwe regering vermoedelijk onvoldoende macht geven om de mediamarkt te hervormen.

Scottish & Newcastle (S&N), eigenaar van merken als Baltika en Kronenbourg, heeft overeenstemming bereikt met de Australische drankenproducent Foster's om het merk Foster's over te nemen in Europa (inclusief Turkije), Rusland en het Gemenebest. S&N betaalt zo'n GBP 309 miljoen (EUR 445 miljoen) voor de overname. Een derde van dit bedrag wordt gefinancierd uit extra leningen, de rest wordt opgehaald via een aandelenemissie. S&N zakte 4,7% tot 506,5 pence.

KPN wil geen goedkoop overnamedoelwit worden. Dat heeft bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer dinsdag gezegd tijdens de algemene vergadering. 'Partijen moeten de volle waarde van onze onderneming zien.' Volgens Scheepbouwer zijn de 'panelen op de telecommarkt wat aan het schuiven'. Er wordt voortdurend gespeculeerd over een verdere consolidatie in de sector, vooral onder leiding van investeringsmaatschappijen. 'Maar wij kijken naar wat het beste is voor het bedrijf en de aandeelhouders', aldus de bestuurder. Volgens Scheepbouwer zijn bepaalde activiteiten van het Nederlandse telecombedrijf niet volledig gewaardeerd. De uitspraken van de KPN-bestuurder komen daags na geruchten over een mogelijke overname van het Britse Vodafone. Een consortium van telecomgiganten en durfkapitaalverschaffers zou, volgens de Britse krant the Daily Mail, een overnamebod overwegen. KPN daalde op de Amsterdamse beurs 3% tot EUR 9,52, Vodafone daalde 2,2% tot 123,5 pence.