ANTWERPEN - De cyclotronproducent IBA gaat in de VS een protontherapiecentrum bouwen in de Hamption Universiteit in Virginia. Dat meldt IBA in een persbericht. 'Het contract is goed voor EUR 60 tot 70 mln, gespreid over drie jaar', zegt Paul-Emmanuel Goethals, de woordvoerder van IBA.
Het gaat volgens IBA om het grootste en meest geavanceerde protontherapiesysteem dat ooit werd gekocht. De voltooiing van het centrum zal bijna drie jaar in beslag nemen. Het centrum bevat vijf behandelingskamers die verbonden zijn met een enorm krachtige deeltjesversneller. Een dergelijk systeem laat toe kanker met straling te bestrijden.

Het levert het Waalse bedrijf gespreid over drie jaar EUR 60 tot 70 mln op. 'De service- en onderhoudsovereenkomst is daarbovenop elk jaar goed voor een paar miljoen euro', aldus Paul-Emmanuel Goethals.

IBA heeft meer dan de helft van deze markt in handen. Dit is wereldwijd het veertiende systeem dat geinstalleerd wordt. Acht ervan zijn van IBA-makelij. IBA streeft gemiddeld naar 1 dergelijk contract per jaar. Vorig jaar bleef het echter uit. Het laatste dateert van januari 2004.

Er zijn ondertussen nog andere procedures lopende bij een vijftal andere ziekenhuizen en onderzoekscentra, waarvan een in de VS en een in Duitsland het verst gevorderd zijn. In Duitsland valt een beslissing vermoedelijk nog voor de zomer. Dat contract zou een totale waarde hebben van ongeveer EUR 90 miljoen voor de levering en het beheer van de installatie, gespreid over 15 jaar.