AMSTERDAM - Op Wall Street bewegen de belangrijkste aandelenindices dinsdag in de vroege handel rond het slotniveau van maandag. Beleggers blijven aan de zijlijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.
De Fed zal naar alle waarschijnlijkheid bekendmaken dat de zogeheten Fed funds rate met 25 basispunten wordt verhoogd naar 4,75%. Dit zou de vijftiende opeenvolgende renteverhoging betekenen sinds juni 2004.

Beleggers zijn vooral benieuwd naar eventuele toekomstige renteverhogingen, en het tempo waarin zij worden doorgevoerd. Belangrijker dan het besluit zelf is dan ook de bijbehorende toelichting van Fed-gouverneur Ben Bernanke.

Nu alle ogen hierop zijn gericht werd de index voor het consumentenvertrouwen over maart voor kennisgeving aangenomen. De index kwam wel hoger uit dan was voorzien: op 107,2 waar gerekend was op 101,5.

Rond 17.25 uur noteert de Dow Jones 0,02% lager op 11.247,55 en stijgt de S&P 0,01% naar 1.301,76. De Nasdaq tekent een winst op van 0,1% tot 2.318,77. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalt 9/32 tot 95-9/32 bij een rendement van 4,77% en voor de euro wordt USD 1,2065 betaald, 0,4% meer dan op maandag.

In de Dow staan in de vroege handel negen fondsen hoger, twintig lager en blijft er e e n - Microsoft - steken op het slot van maandag. Caterpillar (+1%), Alcoa (+0,8%) en General Motors (+0,7%) zijn de grootste stijgers.

In een conference call gisteravond zei General Motors dat het marktaandeel in maart is teruggelopen naar 24%. Verder werd bekend dat General Motors niet van plan is te stoppen met de Hummer en Saab-merken. Vandaag is GM gestart met het ontslaan van honderden medewerkers in de VS, als onderdeel van het herstructureringsprogramma.

Citigroup daalt 0,2% tot USD 47,53. Citigroup en de National Bank of Greece strijden momenteel om een controlerend belang in een Turkse Bank, zo meldt The Wall Street Journal. De transactie zou een waarde hebben van zo'n USD 5 miljard.

Eli Lilly moet 2,8% inleveren op USD 57,02 nadat de medicijnfabrikant adviesverlagingen kreeg van zowel Merrill Lynch als Friedman Billings Ramsey. Merrill verlaagde het advies naar neutral en Friedman Billings van marketperform naar underperform.

Volgens Merrill heeft het product Cymbalta moeite marktaandeel te winnen ondanks promotionele inspanningen en Friedman stelt dat het bedrijf druk blijft ondervinden van vier grote product-franchises met teruglopende groei, een trage pijplijn en nieuwe concurrentie in de diabetes en depressiemarkten.

Tiffany & Co maakte vierdekwartaalcijfers bekend die boven verwachting van analisten uitwkamen, maar stelde dat de resultaten in het eerste kwartaal onder de huidige verwachtingen van analisten zullen uitkomen. Volgens de juwelier is de vergelijkbare omzet - winkels die tenminste een jaar open zijn - internationaal sterker dan verwacht, maar is deze omzet in de VS 'bescheiden lager'. Het aandeel daalt 0,4% tot USD 38,34.