ANTWERPEN - De farmagroothandel PCB, die zijn activiteiten beheert via zijn dochter Pharma Belgium, heeft over 2005 een nettowinst geboekt van EUR 3,780 miljoen tegenover 2,156 miljoen een jaar eerder. Dat liet het bedrijf dinsdag weten. De groepsomzet daalde 2% van EUR 456 miljoen tot EUR 446,8 miljoen.
PCB schrijft de omzetdaling toe aan de opeenvolgende prijsdalingen van de geneesmiddelen, de stijging van de verkoop van generische geneesmiddelen en de reorganisatie van de vestigingen. Volgens de laatste statistieken IMS bedraagt het marktaandeel van PCB momenteel 13,93%.

Het brutomargepercentage blijft behouden op 5,65%, bijna gelijk aan dit van het voorbije jaar, ondanks de toename van de zogenoemde "dure" geneesmiddelen waarvan de marge lager is dan deze van de andere geneesmiddelen.

Het netto geconsolideerde resultaat van EUR 3,8 miljoen omvat een resultaat voor belastingen van EUR 1,636 miljoen voortvloeiend uit de distributie-activiteit en een resultaat van EUR 2,144 miljoen door de activering van de overdraagbare verliezen. De vennootschap Pharma Belgium kan met zekerheid genieten van haar fiscale latenties in de volgende boekjaren.

De reorganisatie en de modernisering van de verdeelcentra die van start gingen in 2003 zullen worden afgesloten met de overdracht van de activiteit van de vestiging van Kortrijk naar deze in Oostende in de loop van het jaar 2006. "Pharma Belgium zal zo over een aangepast en coherent net van vestigingen beschikken om, dankzij haar commerciele politiek, de verbetering van haar resultaten verder te zetten", aldus PCB.

Roland Legrand roland.legrand@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)