ANTWERPEN - Op Euronext Brussel is de Bel20 dinsdag licht hoger gestart. Ook elders in Europa staan de toonaangevende indices licht hoger in de ochtendhandel. Beleggers nemen geen duidelijke posities met de vergadering van de Fed van vanavond in het achterhoofd. Op de Brusselse brede markt vallen Punch International en Galapagos in positieve zin op.

Naar verwachting zal de Fed de rente optrekken tot 4,75%. De markten zullen vooral uitkijken naar het begeleidende commentaar van voorzitter Bernanke. Beleggers willen te weten komen of al dan niet er snel een einde komt aan de reeks van renteverhogingen.

Na een klein uur handel wint de Bel20 0,2% tot 3.951,07 punten. De index telt 12 stijgers en 6 dalers, UCB noteert onveranderd.

Er zijn geen grote koersbewegingen in de Bel20. GBL staat bovenaan met een plus van 0,9% tot EUR 93. Na het gerucht van gisteren/maandag over de mogelijke uitstap van Bertelsmann uit zijn muziekactiviteiten is het afwachten op de volgende stap van de holding. Eind januari heeft GBL aangegeven zijn belang van 25% tegen eind mei naar de beurs te willen brengen. De familie Mohn, die de meerderheid in Bertelsmann controleert, wil vermijden dat het bedrijf in publieke handen komt. Nabeurs komt de Frere-holding met jaarcijfers.

De financials staan verdeeld. KBC wint 0,3% tot EUR 91,1, Dexia wint 0,05% tot EUR 21,37 en Fortis zakt 0,1% tot EUR 29,33. De Frans-Belgische bankgroep Dexia zou niet meer in de running zijn voor de Turkse Finansbank. Volgens The Wall Street Journal zijn het Amerikaanse Citigroup en de National Bank of Greece (NBG) de enige twee banken die nog overblijven in het biedproces. Citigroup zou een bod van USD 5 miljard willen indienen.

Op de brede markt staat Punch International bovenaan. Het aandeel wint 5,3% tot EUR 102 en overschrijdt daarmee voor het eerst de kaap van EUR 100. Vanmorgen startte KBC Securities de opvolging van het aandeel met een outperform-advies en een koersdoel van EUR 120. Het is de eerste keer dat een beurshuis het aandeel van nabij zal opvolgen.

Galapagos stijgt 4,7% tot EUR 9,82. Biofocus, een divisie van het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf, heeft een driejarige overeenkomst met Roche gesloten. BioFocus gaat exclusieve chemische molecuul-collecties leveren aan Roche. Financiele details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. De overeenkomst bouwt voort op eerdere samenwerkingen tussen Roche en BioFocus.

Het biotechnologiebedrijf Omrix, een van de participaties van de privak Quest For Growth (QFG), gaat 3.437.500 nieuwe aandelen uitgeven in het kader van de beursgang naar Nasdaq. De aandelen zullen uitgegeven worden binnen een prijsvork van USD 15-17 per aandeel. QFG heeft een belang van 4% in Omrix. Het belang staat in de boeken voor USD 2 miljoen en zal op deze beursgang volgens analistenberekeningen een meerwaarde boeken rond EUR 4,5 miljoen. Het aandeel wint 1,4% tot EUR 9,28. ING verhoogde vanmorgen zijn advies voor het aandeel tot buy.

RHJ International investeert JPY 8 miljard (ca. EUR 57 miljoen) in het Japanse bedrijf U-Shin. Daarmee komt het belang van RHJ International op ongeveer 20% en wordt de groep de belangrijkste aandeelhouder. U-Shin maakt elektrische onderdelen, in de eerste plaats voor de automobielindustrie, de kernmarkt van het bedrijf. Het aandeel van RHJI zakt 0,2% tot EUR 19,45.

Onderaan de tabel zakt RTL Group 3,6% tot EUR 73,45. Devgen zakt 1,5% tot EUR 19,5 en Intervest Offices 1,4% tot EUR 28,01.