Dexia niet meer in de running voor Turkse Finansbank
ANTWERPEN - De Frans-Belgische bankgroep Dexia is niet meer in de running voor de Turkse Finansbank. Volgens The Wall Street Journal zijn het Amerikaanse Citigroup en de National Bank of Greece (NBG) de enige twee banken die nog overblijven in het biedproces.
De voorbije maanden staken geregeld geruchten de kop op, als zou Dexia aan tafel zitten met Finansbank. Dexia zelf heeft nooit commentaar willen geven op concrete dossiers, enkel dat de groep geinteresseerd is in de Turkse markt.

Volgens bronnen in The Wall Street Journal zullen de twee genoemde banken naar verwachting vandaag een bod indienen op de achtste bank in Turkije. Citigroup zou een bod indienen op een deel van of op de volledige bank ter waarde van USD 5 miljard. De winnaar kan mogelijk binnen de week bekend zijn. Zowel Citigroup, NBG als Finansbank wilden geen commentaar geven in de krant.

Finansbank werd in 1987 opgericht door Husnu Ozyegin, en was in eerste instantie gericht op bedrijfsbankieren. De laatste jaren breidde de bank haar activiteiten uit naar retailbankieren en kredietkaarten. Finansbank heeft in Turkije een netwerk van meer dan 200 kantoren. In Rusland en Roemenie heeft de bank een kleiner netwerk.

Ozyegin controleert de Turkse bank via een holding, Fiba Holding, waarvan de aandelen op de beurs van Istanbul verhandeld worden. De martkwaarde van Finansbank bedraagt ongeveer USD 5 miljard. De aandelen van Finansbank zijn het laatste jaar verdrievoudigd in waarde.