ANTWERPEN - Op Euronext Brussel eindigde de Bel20 met een kleine winst. Daarmee bleef Brussel achter op de andere Europese beurzen, die profiteerden van fusie- en overnamenieuws. Alcatel en Lucent voeren gesprekken over een fusie, terwijl in de farmaciesector Bayer een bod uitbracht op Schering.
In Brussel daalde Suez 1,3% omdat Enel voorlopig nog geen bod uitbrengt, terwijl InBev eindigde boven de grens van EUR 40.

De Amerikaanse macro-economische cijfers waren zwak. De verkoop van nieuwe huizen zakte in februari met 10,5%, de grootste daling in negen jaar. De bestellingen van duurzame goederen, exclusief transportapparatuur, daalden in februari met 1,3%. Wall Street reageert gunstig op de cijfers, omdat ze de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten minder lang door te gaan met renteverhogingen.

De Bel20-index eindigde 0,1% hoger op 3.976,66 punten. De index telde 8 stijgers, 9 dalers en 2 onveranderde aandelen.

Mobistar was de grootste verliezer in de Bel20 met een daling van 2,4% tot EUR 62,15. Voorzitter Jan Steyaert zei in een gesprek met De Tijd dat een uitkoop van de minderheidsaandeelhouders niet de prioriteit is van hoofdaandeelhouder France Telecom.

Zoals wel vaker de laatste dagen, woog Suez het meest op de Bel20-index. Suez zakte 1,3% tot EUR 33,90. Een bod van de Italiaanse energiegroep Enel blijft voorlopig uit. De contacten tussen Enel, Gaz de France en Suez zijn nog niet verbroken. Dat verklaart waarom Enel zijn vijandig bod nog niet heeft gelanceerd. Dat vernam het Franse persbureau AFP van een bron 'dicht bij Enel'. Suez neemt het echter niet dat Enel nu al een maand dreigt met een vijandig overnamebod. Gerard Mestrallet, de gedelegeerd bestuurder van Suez, maakte daarover zijn beklag in een brief aan de Franse Autorite des marches financiers.

Inbev sloot voor het eerst in zijn beurscarriere boven de grens van EUR 40. Het aandeel klom 2,8% tot EUR 40,70. De koers van InBev doet het al maanden zeer goed, mede dankzij de aanhoudende inspanningen van de groep om haar rendabiliteit te verbeteren.

KBC steeg 0,1% tot EUR 91,30. Banco Sabadell, de op drie na grootste bank van Spanje, heeft een niet-bindend bod uitgebracht op Banco Urquijo, de Spaanse private bank van KBC Groep. Ook Banco Espirito Santo liet weten dat ze een bod heeft uitgebracht op Banco Urquijo. De ronde voor niet-bindende biedingen is afgesloten. KBC wil in de eerste jaarhelft de knoop over Banco Urquijo doorhakken.

Op de brede markt liep LSG duidelijk voorop. De koers van de Belgisch-Deense producent van industriele wasmachines spurtte 6,5% hoger tot EUR 9 na de aankondiging van onderhandelingen met een potentiele koper voor de Commerical Laundry Divisie (CLD), die lichte wasmachines maakt. LSG maakte donderdag nabeurs bekend dat het besprekingen voert over de verkoop van deze divisie, die goed is voor ongeveer een derde van de omzet en voor de helft van de bedrijfswinst van de groep.

Punch ging er met 3% op vooruit tot EUR 93,45, een nieuw historisch record. De technologiegroep boekte in 2005 haar hoogste nettowinst ooit.

De handel in IRIS werd rond kwart na vier geschorst, omdat de jaarresultaten waren uitgelekt. Op dat moment stond de koers 0,9% hoger op EUR 45,10. Pas maandag wordt de handel hervat. De specialist in elektronisch documentbeheer boekte over vorig jaar een nettowinst van EUR 2,83 miljoen, 42% meer dan een jaar eerder. Voor 2006 richt het bedrijf zich op een tweecijferige groei. Ondertussen bouwt Iris aan een oorlogskas voor als zich opportuniteiten in de sector aanbieden.

Telenet steeg 1,2% tot EUR 18,15. Het aandeel kende donderdag al een goede dag met een stijging van 2,2% bij een forse omzet. Het bericht dat hoofdaandeelhouder Liberty zijn Franse kabelbelang heeft verkocht, wakkerde de interesse voor Telenet aan, verklaarde een handelaar.

Ackermans & van Haaren klom 1,8% tot EUR 55,50. De durfkapitaalgroep Sofinim, voor 74% in handen van de investeringsmaatschappij, verwerft 50% in Turbo's Hoet Groep. Sofinim bereikte daarover een princiepsakkoord met Alfred Hoet. THG verkoopt nieuwe en gereviseerde turbo's en andere onderdelen voor vrachtwagens en personenwagens en is op vlak van turbo's marktleider in de Benelux en Frankrijk.