Toevoeging: meer informatie in alle alinea's.

Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - Het vastgoed- en private equity-bedrijf Atenor eindigde het voorbije boekjaar opnieuw in de plus. Atenor boekte een winst van EUR 11,71 miljoen, tegen een verlies van EUR 2,26 miljoen een jaar terug. '2004 was een overgangsjaar, terwijl 2005 de terugkeer naar de winst betekende', stipt gedelegeerd bestuurder Stephan Sonneville aan op de persconferentie. Atenor heeft een princiepsakkoord met een niet nader genoemde firma voor de verkoop van het brandblusbedrijf Delta Extinctors. Atenor plant bovendien de splitsing van het aandeel in 7.

Volgens de firma met hoofdzetel in Ter Hulpen is het goede resultaat grotendeels te danken aan aan de verkoop van de resterende aandelen North Galaxy (+14,75 miljoen), de verkoop van de participatie in Matermaco (materiaal voor onder meer de landbouw) en zijn filiaal Matera (+2,75 miljoen), en het saneringsprogramma van de ImaG-groep (motor- en vrijetijdshelmen), in het verlengde van de herstructureringen die sinds 2003 ingezet waren. ImaG heeft vorig jaar een licht hogere omzet geboekt van EUR 46,18 miljoen, in een markt zonder beweging, onderlijnt Atenor.

Het bedrijfsresultaat bleef in 2005 negatief (EUR -1,6 miljoen), te wijten aan een waardevermidering van EUR 4,46 miljoen verbonden aan de overname van Alco Building. Die moest Atenor in rekening brengen in overeenstemming met de IFRS-boekhoudnormen.

Ondanks het negatieve bedrijfsresultaat stelt de raad van bestuur aan de algemene vergadering van 28 april 2006 een brutodividend voor van EUR 7,21 (EUR 5,4075 netto), een stijging van 10% op jaarsbasis. Bovendien wil Atenor het aandeel splitsen in 7. De splitsing vindt plaats op 4 mei 2006, vlak voor de uitkering van het dividend.

Het voorbije jaar werd volgens Sonneville gekenmerkt 'door twee grote evoluties: het vervolg van de verkoop van de private equity-deelnemingen en de hergroepering op de immobielenactiviteiten'. En deze tendens zet zich door. Atenor kondigde immers ook aan dat het een princiepsakkoord heeft voor de verkoop van Delta Extinctors, gespecialiseerd in de productie en commercialisatie van brandblusapparaten van 1 tot 3 kg. De koper noch het verkoopsbedrag werden bekendgemaakt. Atenor wil enkel kwijt dat een familiaal bedrijf betreft, actief in de metaalindustrie.

Vorig jaar boekte Delta Extinctors een omzet van EUR 10 miljoen. Er werken 46 mensen. Atenor boekt een minderwaarde van EUR 1,6 miljoen op de verkoop. Atenor gaf eerder al te kennen zich te willen toespitsen op zijn Belgische en Luxemburgse vastgoedactiviteiten. Atenor nam in de boeken van 2005 al een minderwaarde van EUR 1,5 miljoen op de verkoop van het bedrijf.

Aan de kant van de immobilienpromotie, ontwikkelt Atenor momenteel 5 projecten die in totaal 150.000 m2 en investeringen van EUR 85 miljoen vertegenwoordigen. In het Groothertogdom Luxemburg gaat het om het gebouw Pixel, dat in mei 2007 opgeleverd wordt, en een complex op het plateau van Kirchberg. In Brussel heeft Atenor een terrein gekocht vlakbij het Zuidstation. Daar wil de groep een gemengd geheel (South City) neerzetten van bijna 40.000 m2. De groep bezit ook Alco Building en het bedrijf dat het Crowne Plaza hotel in het hartje van de Europese wijk in Brussel uitbaat. 'Deze vijf projecten zullen de komende drie tot vijf jaar de rentabiliteit van de groep verzekeren', aldus de gedelegeerd bestuurder.

De immobilienportefeuille van Atenor is voornamelijk gericht op Belgie (80%) - vooral Brussel - en is voor 70% samengesteld uit kantoren.

Stephan Sonneville, gedelegeerd bestuurder van Atenor, wil zich niet aan voorspellingen voor 2006 wagen. Wel zei hij dat Atenor momenteel werkt rond vijf vastgoedprojecten, goed voor een totaalbedrag van EUR 85 miljoen. Die projecten moeten de komende 3 tot 5 jaar bijdragen aan het resultaat van Atenor.

Stéphane Wuille s.wuille@lecho.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)