Pinguin duikt in het rood tijdens eerste jaarhelft
ANTWERPEN - De groenteverwerker Pinguin heeft in het eerste halfjaar van het boekjaar 2005/2006 een nettoverlies geboekt van 0,3 miljoen euro, tegenover een winst van 1,8 miljoen een jaar eerder. Het verlies is een gevolg van problemen in het VK en de ineenstorting van de maismarkt na de toetreding van Hongarije tot de EU.
Pinguin pakte deze problemen ondertussen aan maar dat zorgde nog niet voor een break-even in de laatste zes maanden van vorig jaar (de eerste zes van het boekjaar 2005/2006). CEO Herwig Dejonghe hoopt dat het volledige boekjaar 2005/2006 winstgevend zal zijn maar wou dat met niet zoveel woorden zeggen.

De omzet steeg in de periode juli-december 2005 met 2,4% tot EUR 92,9 miljoen terwijl de ebit zakte van EUR 6,3 miljoen tot EUR 2,6 miljoen. Dat was het gevolg van herstructureringen in het VK, de sluiting van Pinguin Salads, stijgende energiekosten en druk op de verkoopprijzen, hoofdzakelijk in het VK en voor mais.

De markt begint te verbeteren. "Maar fantastisch is het niet". "De oogstrendementen voor bijvoorbeeld spruiten en wortelen vielen tegen en dat moet de prijzen optrekken", zegt Dejonghe.

Zuid-Frankrijk

Pinguin verkreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van EUR 5 miljoen van Management Deprez. Een volgende kapitaalverhoging komt eraan. Twee Franse landbouwcooperaties Lurberri en Primco, partners van Pinguin in Zuid-Frankrijk, pompen EUR 2,5 miljoen in het bedrijf. "Voor werkkapitaal", verduidelijkt Dejonghe. De private plaatsing gebeurt aan EUR 8,5 per aandeel, 18,8% meer dan beurskoers van 24 maart. "Dat bewijst dat ze in ons geloven en dat de maisproblematiek een tijdelijke kwestie is".