ANTWERPEN - 2005 was een goed jaar voor IRIS", verklaarde algemeen directeur en voorzitter Pierre De Muelenaere op een persontmoeting. De specialist in elektronisch documentbeheer boekte over het vorig boekjaar een nettowinst van EUR 2,83 miljoen, 42 procent meer dan een jaar eerder. Voor 2006 richt het bedrijf zich op een tweecijferige groei. Ondertussen bouwt Iris aan een oorlogskas voor als zich opportuniteiten in de sector aanbieden.
Alleen maar lachende gezichten in Louvain-la-Neuve. Het Waalse bedrijf zag zijn verkopen toenemen met 58 procent. De omzet uit de gewone activiteiten bedroeg over 2005 EUR 60 miljoen. Door een uitzonderlijke eenmalige verkoop van hardware aan een Belgische klant groeide de omzet tot bijna EUR 74 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg 42 procent tot EUR 4,7 miljoen, het hoogste bedrijfsresultaat voor het bedrijf ooit.

IRIS ontwikkelt technologische toepassingen om tekst op papier om te zetten in digitale vorm via scannen en optische karakterherkenning. Het meest gekende product is de IRISPen, een draagbare scanner ter grootte van een markeerstift. Daarnaast ontwikkelt IRIS software voor documentenbeheer. Begin dit jaar kondigde IRIS een reeks nieuwe versies aan voor zijn IRISPen, voor facturatiesoftware en voor de herkenningssoftware Readiris. Vanaf nu herkent deze software ook het Arabisch en het Farsi. "Zodat we nu ook onze rol in het Midden-Oosten kunnen vergroten", zei De Muelenaere.

Voor 2006 verwacht algemeen directeur Van de Kerckhove veel van de verkoop van de software voor factuurherkenning. "Al onze producten kenden een groei in 2005. Readiris kent jaarlijks nog steeds 20 procent groei maar de grootste groeimarge ligt bij factuurherkenning."

Naast deze 'office products' werkt Iris grote infrastructuurprojecten uit. Zo zette Iris voor het Ministerie van Financien een systeem op poten voor de digitalisering van papieren belastingsaangiftes. De belangrijkste markten voor deze divisie zijn op dit ogenblik Belgie, Luxemburg en Frankrijk. Van de Kerckhove wil deze activiteit, Professional Solutions, buiten de grenzen uitbouwen. "Daarvoor moeten we wel filialen openen. Bij Professional Solutions is het belangrijk om dicht bij de klant te staan", legt Van de Kerckhove uit. Momenteel heeft IRIS twee buitenlandse projecten lopen: een in de VS en een in Mexico-Stad.

Eind 2005 had Iris een kaspositie van EUR 10 miljoen. De Raad van Bestuur besliste om EUR 0,7 miljoen uit te keren aan de aandeelhouders (EUR 0,45 per aandeel). Daarmee is Iris het enige beursgenoteerde bedrijf in de sector dat een dividend uitkeert. De rest houdt Iris aan als reserve. "De markt is aan het consolideren. Tot nu toe deden we enkele kleine overnames maar we willen de middelen hebben als zich een grote overnames van EUR 10 of 20 miljoen aanbiedt", aldus De Muelenaere. Dat kan dan een geografische uitbreiding zijn of een uitbreiding in een specifiek marktsegment. "We moeten een zekere taille hebben om onze klanten nog beter te kunnen bedienen met producten en diensten. We rekenen in dit opzicht op een omzet van minstens EUR 100 miljoen binnen 3 a 5 jaar".