ANTWERPEN - Op Euronext Brussel behoudt de Bel20-index in de middaghandel een lichte winst. De overige Europese beurzen noteren ook licht hoger, dankzij nieuws over een mogelijke fusie van Alcatel met Lucent en de overnamestrijd rond Schering. In Brussel speelt LSG zich in de kijker met een winst van 7,1% door gesprekken over de verkoop van een divisie.
De Bel20-index staat rond 14 uur 0,13% hoger op 3.977,81. De index telt 11 stijgers, 6 dalers en 2 onveranderde aandelen.

Mobistar is de grootste verliezer en zakt 1,3% tot EUR 62,8. Jan Steyeart zei in een gesprek met De Tijd dat een uitkoop niet de prioriteit is van hoofdaandeelhouder France Telecom.

Zoals wel vaker de laatste dagen, weegt Suez het meest op de index. Suez zakt 0,9% tot EUR 34,05. Een bod van de Italiaanse energiegroep Enel blijft voorlopig uit. De contacten tussen Enel, Gaz de France en Suez zijn nog niet verbroken. Dat verklaart waarom Enel zijn vijandig bod nog niet heeft gelanceerd. Dat vernam het Franse persbureau AFP van een bron 'dicht bij Enel'. Suez neemt het echter niet dat Enel nu al een maand dreigt met een vijandig overnamebod. Gerard Mestrallet, de gedelegeerd bestuurder van Suez, maakte daarover zijn beklag in een brief naar de Autorite des marches financiers (AMF).

Inbev staat voor het eerst in zijn beurscarriere boven EUR 40. Het aandeel klimt 1,4% tot EUR 40,15. KBC noteert onveranderd op EUR 91,25. Banco Sabadell, de op drie na grootste bank van Spanje, heeft een niet-bindend bod uitgebracht op Banco Urquijo, de Spaanse private bank van KBC Groep. "Sabadell is inderdaad een van de partijen die een niet-bindend bod heeft uigebracht", bevestigt Viviane Huybrecht, woordvoerster van KBC.

Op de brede markt loopt LSG duidelijk voorop. De koers van de de Belgisch-Deense producent van industriele wasmachines spurt 5,9% hoger tot EUR 8,95 na de aankondiging van de onderhandelingen met een potentiele koper voor de Commerical Laundry Divisie (CLD), die lichte wasmachines maakt. LSG maakte donderdag nabeurs dat het besprekingen voert over de verkoop van deze divisie, die goed is voor ongeveer een derde van de omzet en voor de helft van de bedrijfswinst van de groep.

Punch gaat er met 3,25% op vooruit tot EUR 93,65, een nieuw historisch hoogtepunt. De technologiegroep boekte in 2005 zijn hoogste nettowinst ooit. IRIS staat 2,9% hoger op EUR 46. De groep maakt nabeurs de jaarcijfers bekend.

Telenet stijgt verder met 1,5% tot EUR 18,21. Het kende donderdag al een goede dag met een stijging van 2,2% bij een forse omzet. Het bericht dat hoofdaandeelhouder Liberty zijn Franse kabelbelang heeft verkocht, wakkerde de interesse voor Telenet aan, verklaarde een handelaar.

Ackermans & van Haaren wint 0,9% tot EUR 55. De durfkapitaalgroep Sofinim, voor 74% in handen van de investeringsmaatschappij, verwerft 50% in Turbo's Hoet Groep. Sofinim bereikte daarover een princiepsakkoord met Alfred Hoet. THG verkoopt nieuwe en gereviseerde turbo's en andere onderdelen voor vrachtwagens en personenwagens en is op vlak van turbo's marktleider in de Benelux en Frankrijk. Dexia verhoogde het koersdoel van EUR 50 naar EUR 56,50.