ANTWERPEN - Op Euronext Brussel opende de Bel20-index licht lager onder druk van Suez, maar na een uur handel sprokkelde de index een kleine winst bijeen. De overige Europese beurzen gaan licht hoger, dankzij nieuws over een mogelijke fusie van Alcatel met Lucent en de overnamestrijd rond Schering. De oliemaatschappijen volgen de stijging van de olieprijs. In Brussel speelt LSG zich in de kijker met een winst van 7,1% door gesprekken over de verkoop van een divisie.
De Bel20-index staat rond 10 uur 0,07% hoger op 3.970,19. De index telt 10 stijgers, 7 dalers en 2 onveranderde aandelen.

Suez is de grootste verliezer, het aandeel zakt 1% tot EUR 34. Een bod van de Italiaanse energiegroep Enel blijft voorlopig uit. De contacten tussen Enel, Gaz de France en Suez zijn nog niet verbroken. Dat verklaart waarom Enel zijn vijandig bod nog niet heeft gelanceerd. Dat vernam het Franse persbureau AFP van een bron 'dicht bij Enel'. Suez neemt het echter niet dat Enel nu al een maand dreigt met een vijandig overnamebod. Gerard Mestrallet, de gedelegeerd bestuurder van Suez, maakte daarover zijn beklag in een brief naar de Autorite des marches financiers (AMF).

Veel uitschieters zijn er niet in de index. Geen enkel aandeel beweegt meer dan 1 procent. De financiele aandelen noteren verdeeld. Fortis is met een winst van 0,9% tot EUR 29,74 de grootste stijger, maar KBC daalt 0,1% tot EUR 91,1. Dexia gaat 0,4% hoger tot EUR 21,43. Banco Sabadell, de op drie na grootste bank van Spanje, heeft een niet-bindend bod uitgebracht op Banco Urquijo, de Spaanse private bank van KBC Groep. "Sabadell is inderdaad een van de partijen die een niet-bindend bod heeft uigebracht", bevestigt Viviane Huybrecht, woordvoerster van KBC.

InBev stijgt 0,7% tot EUR 39,89, Solvay wint 0,5% op EUR 92,30.

Op de brede markt loopt LSG duidelijk voorop. De koers van de de Belgisch-Deense producent van industriele wasmachines spurt 7,1% hoger tot EUR 9,05 na de aankondiging van de onderhandelingen met een potentiele koper voor de Commerical Laundry Divisie (CLD), die lichte wasmachines maakt. LSG maakte donderdag nabeurs dat het besprekingen voert over de verkoop van deze divisie, die goed is voor ongeveer een derde van de omzet en voor de helft van de bedrijfswinst van de groep.

Punch gaat er met 3,25% op vooruit tot EUR 93,65, een nieuw historisch hoogtepunt. De technologiegroep boekte in 2005 zijn hoogste nettowinst ooit. Telenet stijgt verder met 2% tot EUR 18,30. Het kende donderdag al een goede dag met een stijging van 2,2% bij een forse omzet. Het bericht dat hoofdaandeelhouders Liberty zijn Franse kabelbelang heeft verkocht, wakkerde de interesse voor Telnet aan, verklaarde een handelaar.

Ackermans & van Haaren wint 0,9% tot EUR 55. De durfkapitaalgroep Sofinim, voor 74% in handen van de investeringsmaatschappij, verwerft 50% in Turbo's Hoet Groep. Sofinim bereikte daarover een princiepsakkoord met Alfred Hoet. THG verkoopt nieuwe en gereviseerde turbo's en andere onderdelen voor vrachtwagens en personenwagens en is op vlak van turbo's marktleider in de Benelux en Frankrijk. Dexia verhoogde het koersdoel van EUR 50 naar EUR 56,50.

Euronav daalt 0,1% tot EUR 22,78. De tankerrederij heeft een contract getekend met de Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries (HHI) voor de aankoop van twee dubbelwandige VLCC-tankers. De bouwprijs van elk schip bedraagt USD 120 miljoen. De levering van de VLCC-tankers wordt verwacht voor het eerste kwartaal van 2009.

Keyware Technologies is met een verlies van 4,35% tot EUR 0,22 de grootste daler. Het was in het tweede halfjaar nipt rendabel met een winst van EUR 66.000. Over het volledige jaar was er wel een nettoverlies van EUR 0,51 miljoen. In 2004 zakte het nettoresultaat nog tot EUR 7,38 miljoen onder nul. Keyware Technologies verwacht dit jaar break-even te draaien of zelfs een kleine winst te boeken.

Vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP) investeert ongeveer EUR 20 miljoen in het logistiek park van Courcelles, nabij Charleroi. WDP koopt 106.000 m2 grond in het park. De bevak wil er onmiddellijk starten met de bouw van een pand voor de vestiging van het distributiecentrum van DPD, de pakjesdienst van de Franse Post. de koers daalt 1,9% tot EUR 44,81.