BRUSSEL - De koers van Laundry Systems Group (LSG), de Belgisch-Deense producent van industriele wasmachines, stijgt met 5,4 procent op Euronext Brussel tot 8,91 euro na de aankondiging van de onderhandelingen met een potentiele koper voor de Commerical Laundry Divisie (CLD), die lichte wasmachines maakt. In de loopt van de voormiddag piekte het aandeel zelfs even boven de 9 euro.
LSG maakte donderdag nabeurs dat het besprekingen voert over de verkoop van deze divisie, die goed is voor ongeveer een derde van de omzet en voor de helft van de bedrijfswinst van de groep.

,,Het voorstel dat op tafel ligt, is bijzonder interessant en het overwegen waard. Er zijn ook strategische grondslagen voor de verkoop, maar daar zullen we later meer duidelijkheid over brengen'', zei CFO Erik Vanderhaegen.

Hij benadrukte dat de gesprekken nog in een vroeg stadium zitten. ,,We zijn nu nog onze eigen dataroom in orde aan het brengen. Het kan nog enkele maanden, hopelijk niet vele maanden, duren tot de gesprekken succesvol afgerond kunnen worden.''

LSG maakt volgende week donderdag de resultaten over het voorbije boekjaar bekend. In de eerste helft van 2005 zorgde de CLD-divisie er in haar eentje voor dat de groepsomzet van LSG kon stijgen, met 3,1 procent. De omzet van de divisie groeide met 23,3 procent. De CLD-divisie was in die periode goed voor 38,7 procent van de omzet.

Volgens LSG vertegenwoordigt de divisie voor lichte wasmachines ongeveer de helft van het operationeel resultaat. LSG is in de sector wereldwijd de nummer 3 of 4, afhankelijk van de markt, zegt Vanderhaegen. ,,Er worden alternatieve scenario's uitgewerkt voor de overblijvende activiteiten. In de HDLD-markt, waar we de nummer 1 wereldwijd zijn, zit zeker nog voldoende potentieel. De markt wordt trouwens gekenmerkt door minder concurrentie.''

De CFO wil niets kwijt over de kandidaat-koper van de CLD-divisie. Volgens het persbericht contacteerden verschillende partijen de laatste maanden het bedrijf, voor mogelijke investeringen in de vennootschap of in een van haar activiteiten. ,,Deze voorstellen worden door de raad van bestuur systematisch onderzocht in het licht van de strategische belangen'', aldus LSG nog.