Koers Suez in de min na speculatie over bod Enel
Foto: rr
ANTWERPEN - De raad van bestuur van de Italiaanse elektriciteitsproducent Enel beslist vandaag wellicht nog geen bod te lanceren op de Franse nutsgroep Suez. Het bod zou worden uitgesteld tot na de Italiaanse verkiezingen, die plaatsvinden op 9 en 10 april.
Dat schrijft de Franse krant Les Echos, op basis van een bron dicht bij Enel.

De Italiaanse staat is met een belang van 31% nog steeds de grootste aandeelhouder van Enel. De regering-Berlusconi zou volgens Les Echos vlak voor de verkiezingen geen zin hebben om zich te engageren in een overnamestrijd, die onvermijdelijk zou leiden tot een zwaar politiek conflict tussen Italie en Frankrijk.Le Soir meldt dan weer dat Enel vandaag of morgen een raid op Suez zal lanceren om Electrabel in handen te krijgen. Enel had op 21 februari jl. reeds duidelijk gemaakt dat het een bod zou uitbrengen op Suez, echter zonder verder te verduidelijken.

Volgens een specialist van de energiesector, die door Le Soir wordt geciteerd, speelt Enel op twee fronten. "Ofwel gaat Enel door met zijn bod en koopt de groep Suez, ofwel creeert Enel een krachtenverhouding. Door een raid te lanceren zet Enel druk op Suez en Gaz de France die, om deze spelbreker aan de kant te schuiven, hem activa zouden kunnen verkopen. De concurrentie-instanties zullen ongetwijfeld eisen dat Suez en Gaz de France bepaalde centrales of participaties van de hand doen. En Enel zou bovenaan staan op de lijst met overnemers."

Kroes

Dinsdag had Fulvio Conti, de gedelegeerd bestuurder van Enel, een ontmoeting met Neelie Kroes, Europees commissaris voor Mededinging.

Vandaag vindt bij Enel een raad van bestuur plaats. Die bijeenkomst, officieel bedoeld om de rekeningen 2005 goed te keuren, was aanvankelijk op 23 maart gepland. Op 8 maart jl. liet Enel weten dat de raad van bestuur een dag was vervroegd.

Morgen houdt Enel een vergadering voor analisten in Londen over zijn resultaten over 2005 en zijn strategisch plan voor de periode 2006-2010.