ANTWERPEN - In New York zijn dinsdagmiddag de minnen uit de ochtendsessie langzaam weggewerkt. Intel (+2,2%) leidt een herstel van de techsector op de beurs en GM (+3,9%) wint terrein op optimisme dat de automaker dichtbij een overeenkomst is met de vakbonden over de kosten van herstructureringen. Oracle daalt vandaag na matige onderliggende groeiresultaten.
Nabeurs toont Nike (-0,3%) de kwartaalcijfers. De schoenenmaker zal naar verwachting bekendmaken dat de winst per aandeel in het kwartaal is beland op USD 1,10 en de omzet op USD 3.514 miljoen. Verder zou een samenwerking met Google in de maak zijn op een website die gericht is op voetbal.

De rendementen op het staatspapier stijgen. President van de Fed Ben Bernanke zei vannacht in een speech in New York dat de omgekeerde rentecurve geen voorbode is van een periode van economische zwakte. Bernanke rekent op economische groei in de VS, zelfs bij vertraging van de huizenmarkt.

Economen zagen in de toespraak een lichte aanwijzing dat de renteverhogingen mogelijk iets langer zullen aanhouden dan tot nu toe werd aangenomen. Het zogenoemde Fed. Funds-tarief staat op 4,50%.

Een goede indicator voor het rentebeleid is de inflatie. Vandaag werd daarover bekend dat de producentenprijzen, exclusief voeding en energie, in februari met 0,3% is gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Economen hadden een stijging van 0,2% verwacht. Inclusief voeding en energie vielen de prijzen echter terug met 1,4% in februari 2006, de grootste afname in bijna drie jaar.

Rond 19.45 uur staat de Dow 0,2% hoger op 11.295,34 punten. De breed samengestelde S&P 500-index laat een plus zien van 0,2% tot 1.307,48 en de Nasdaq loopt met 0,3% op tot 2.320,71 punten. De olieprijs in New York noteert momenteel op USD 62,50 per vat, in totaal een toename met 0,9%.

JP Morgan Chase (+0,1%), de derde bank in de Verenigde Staten, kan voor USD 8 miljard, of 5,5% van het totale uitstaande kapitaal, aandelen terugkopen. In totaal betreft het 193 miljoen stukken. Dit inkoopprogramma vervangt een voorgaand programma. Er staan nu nog 3,5 miljard aandelen uit.

Oracle daalt 1,5%. Het bedrijf behaalde over het fiscale derde kwartaal een nettowinst van USD 765 miljoen tegen USD 540 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Oracle toonde echter over het kwartaal een omzet uit database-licenties, een indicator voor toekomstige groei, die tegenviel. Deze omzetindicator bedroeg USD 827 miljoen, waar analisten USD 846,8 miljoen hadden becijferd.

L3 Communications (+0,5%) kan een overnamedoelwit worden van het Britse BAE Systems, in een transactie ter waarde van USD 10 miljard. Dat blijkt uit een artikel in The Guardian. BAE zou de overname willen betalen door de verkoop van haar 20% in Airbus aan grootaandeelhouder EADS.