ANTWERPEN - Euronext Brussel sloot dinsdag af met lichte winst. Nochtans kleurde de Bel20 tot in de namiddag rood. Het herstel van de Brusselse beurs verliep bijna parallel met dat van Suez.
De Bel20 ging van bij de opening lager door Suez, onder druk van allerlei commentaren van politici over het afstoten van activa bij een eventuele fusie met Gaz de France. Uiteindelijk boog Suez het verlies om in winst. Ook de overige Europese beurzen konden in de late handel herstellen, in lijn met het positieve sentiment op Wall Street.

De Bel20 index eindigde 0,33% hoger op 3.968,31 punten. De index telde 10 stijgers, tegenover 8 dalers. Mobistar bleef ongewijzigd.

Suez klom 2,22% hoger tot EUR 34,95 en hielp de Bel20 zo aan winst. Suez gaf vandaag toe dat er reeds contacten geweest zijn met Enel, maar diverse persbureaus meldden in de loop van dinsdag dat de indirecte contacten tussen de drie groepen afgebroken zijn. Een woordvoerster van Gaz de France heeft bevestigd dat er indirecte gesprekken geweest zijn, maar voegde er aan toe dat er momenteel geen aan de gang zijn. Verwacht wordt dat Enel een vijandig bod zal lanceren op Suez. De fusiepartners Gaz de France en Suez zouden een aantal activa moeten afstoten om groen licht te kunnen krijgen van de Europese Commissie. Volgens enkele Italiaanse kranten zou Enel besprekingen gevoerd hebben over de overname van deze activa. Dinsdagavond wordt Fulvio Conti, CEO van Enel, ontvangen door EU-commissaris Neelie Kroes. De Italiaanse energiegroep wil garanties van de Europese Commissie vooraleer ze een bod lanceert op Suez.

Agfa-Gevaert boekte een winst van 1,37% tot EUR 16,22. Agfa HealthCare, de medische afdeling van Agfa-Gevaert, start dit jaar met de implementatie van een geintegreerd IT-systeem, Orbis, in drie Belgische ziekenhuizen. In Europa is Agfa met zijn Orbis-platform reeds aanwezig in Duitsland, Oostenrijk en binnenkort ook in Frankrijk. De uitrol in de rest van Europa is vanaf 2007 gepland. Kleine overnames worden daarbij niet uitgesloten.

De financiele aandelen noteerden verdeeld. KBC Groep won 0,44% tot EUR 91,45 en Dexia ging 0,19% vooruit tot EUR 21,3, maar Fortis zakte 1,02% tot EUR 29,2.

Grootste daler was Umicore, dat 1,68% verloor tot EUR 116,8. De materialentechnologiegroep volgde de neerwaartse trend van de Europese grondstoffenaandelen.

Barco is een van de slachtoffers van een blokkade van de uitvoer van Vlaamse hi-techproducten door de Vlaamse overheid. Dat meldde de krant De Morgen dinsdag. Het gaat om leveringen aan het buitenland van hoogtechnologische toestellen die niet alleen civiele maar ook militaire toepassingen hebben. "Alle dossiers zijn geblokkeerd, om het even waar de leveringen naartoe gaan", zegt Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco. "Dat vertraagt de leveringen en dus de inkomsten." Barco daalde lichtjes met 0,29% tot EUR 69,7.

Op de brede markt stond Atenor bovenaan, met een winst van 3,21% op EUR 225. De vastgoedontwikkelaar publiceert vrijdag nabeurs de resultaten over 2005. Bois Sauvage ging er met 2,54% op vooruit tot EUR 287 en Zetes Industries won 2,52% tot EUR 52,99.

Devgen zette zijn zegetocht verder en steeg 2,76% tot EUR 20,50. De voorbije vier sessies steeg het biotech-aandeel met 24,2%. Devgen publiceerde vorige week woensdag zijn jaarcijfers en kondigde daarbij een aantal goede bedrijfsevoluties aan. Het nieuws sijpelde traag door in de markt. De dag zelf steeg het aandeel slechts 0,4% maar daarna ging het aandeel in volle vaart vooruit. Volgens een handelaar komen er opvallend veel orders uit het buitenland, waarschijnlijk het gevolg van de road shows die het bedrijf in het buitenland houdt.

Punch International leverde het grootste deel van zijn winst weer in. Het aandeel steeg nog een luttele 0,06% tot EUR 90,50. Punch International noteerde eerder vandaag op zijn hoogste koers ooit, toen de koers opklom tot EUR 95,05. Er werden dinsdag 13.894 aandelen van de technologiegroep verhandeld. Punch publiceerde maandag nabeurs jaarresultaten waarin het kon uitpakken met zijn hoogste nettowinst ooit.

Duvel Moortgat ging in afwachting van zijn jaarresultaten 0,71% lager tot EUR 35,25. Volgens Bank Degroof zou de brouwer een winst boeken van EUR 66 miljoen en een winst per aandeel van EUR 1,73. VPK Packaging, dat eveneens nabeurs met resultaten komt, eindigde onveranderd op EUR 29,01.

Op de fixingmarkt steeg Associated Weavers (AWI) 0,18% tot EUR 10,85. De groep Beaulieu Kruishoutem heeft een akkoord gesloten met bijkomende aandeelhouders van Associated Weavers voor de verkoop van hun aandelen in de tapijtgroep. In totaal heeft Belgian Nylon Idustries (BNI), een onderdeel van Beaulieu Kruishoutem, nu een akkoord op zak voor de aankoop van 50,69% van het kapitaal van Associated Weavers. Na die aankoop zal BNI een openbaar overnamebod (OBA) lanceren op alle aandelen van AWI tegen EUR 11 per aandeel.