ANTWERPEN - In New York zijn de aandelenindices dinsdag richtingloos aan de handelsdag begonnen. De Dow Jones noteert op het slot van maandag, de Nasdaq staat licht lager. Beleggers verwerken uitspraken van Fed-baas Bernanke, Oracle en cijfers over de inflatie.
Nabeurs toont Nike (-0,2%) de kwartaalcijfers. De schoenenmaker zal naar verwachting bekendmaken dat de winst per aandeel in het kwartaal is beland op USD 1,10 en de omzet op USD 3.514 miljoen. Verder zou een samenwerking met Google in de maak zijn op een website die gericht is op voetbal.

De rendementen op het staatspapier zijn momenteel weer aan het stijgen. President van de Federal Reserve Ben Bernanke hield vannacht een speech in New York. Economen zagen in de toespraak een lichte aanwijzing dat de renteverhogingen mogelijk iets langer zullen aanhouden dan tot nu toe door marktpartijen werd aangenomen. Het zogenoemde Fed. Funds-tarief staat momenteel op 4,50%.

Een goede indicator voor het rentebeleid is de inflatie. Vandaag werd daarover bekend dat de producentenprijzen, exclusief voeding en energie, in februari met 0,3% is gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Economen hadden een stijging van 0,2% verwacht. Inclusief voeding en energie vielen de prijzen echter terug met 1,4% in februari 2006, de grootste afname in bijna drie jaar.

Rond 16.25 uur staat de Dow Jones vlak op 11.274,69 punten. De breed samengestelde S&P 500-index laat een min zien van 0,25% tot 1.301,85 en de Nasdaq Composite loopt met 0,44% terug tot 2.304,00 punten. De olieprijs in New York noteert momenteel op USD 61,45 per vat, een afname met 0,8%.

Oracle daalt 2,8%. Het bedrijf behaalde over het fiscale derde kwartaal een nettowinst van USD 765 miljoen tegen USD 540 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Oracle toonde echter over het kwartaal een omzet uit database-licenties, een indicator voor toekomstige groei, die tegenviel. Deze omzetindicator bedroeg USD 827 miljoen, waar analisten USD 846,8 miljoen hadden becijferd.

L3 Communications (+0,2%) kan een overnamedoelwit worden van het Britse BAE Systems, in een transactie ter waarde van USD 10 miljard. Dat blijkt uit een artikel in The Guardian. BAE zou de overname willen betalen door de verkoop van haar 20% in Airbus aan grootaandeelhouder EADS.