Koperprijs breekt historisch record in Londen
ANTWERPEN - De koperprijs heeft dinsdagmiddag op de London Metal Exchange (LME), de belangrijkste markt voor non-ferro metalen, een historisch record gebroken. De futures op drie maanden voor koper bereikten een hoogtepunt van 5.186 dollar per ton.
Het is de hoogste koers van koper sinds de start van de notering ervan in 1870. Oorzaken voor de stijgende koperprijs zijn de toenemende vraag vanuit China en de dalende wereldvoorraden. Volgens een marktwaarnemer gaat de vraag naar koper in 2006 verder groeien met 5,9% tot 17,8 miljoen ton, waardoor ze de koperproductie voor het vierde opeenvolgende jaar overstijgt.

"Alles hangt af van de vraag van China," zegt een analist. De koperconsumptie in China, 's werelds grootste verbruiker, groeide in 2005 met 9 procent. De kopervoorraden verminderden in 2005 met 0,6% (750 ton) tot 130.300 ton. Deze assymetrische evolutie zorgde vorig jaar voor een stijging van de koers van koper met 50%.

De kopervoorraden daalden vorige week met 2% in Londen, New York en Shanghai. Een daling van de koperprijs lijkt er nog niet aan te komen, omdat in het tweede kwartaal de vraag over het algemeen toeneemt.