ANTWERPEN - De handelsrechtbank van Madrid heeft het overnamebod van de Spaanse energiegroep Gas Natural op haar land- en sectorgenoot Endesa opgeschort. Dat staat in een mededeling van de Spaanse beursautoriteiten.
De rechter heeft ook het contract geschorst tussen Gas Natural en een andere Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola, waarbij Gas Natural akkoord ging om tussen EUR 7 miljard en EUR 9 miljard activa van Endesa aan Iberdrola te verkopen, als zijn bod slaagt.

Endesa heeft verschillende rechtszaken tegen Gas Natural aangespannen. Een van die rechtszaken voor de handelsrechtbank van Madrid is gericht tegen het akkoord met Iberdrola, dat volgens Endesa in strijd is met de Europese richtlijn over de vrije concurrentie.

Handelsrechter Miriam Iglesias heeft nu het bod van Gas Natural op Endesa geschorst. Als het bod zou aflopen vooraleer de handelsrechtbank ten gronde uitspraak heeft gedaan over het contract met Iberdrola, zou dat leiden tot een onomkeerbare situatie, zo argumenteert de rechter.

De rechter eist wel dat Endesa binnen de 10 dagen een borg van EUR 1 miljard betaalt, opdat de schorsing zou ingaan. Dat bedrag moet dienen als schadevergoeding, ingeval Endesa de zaak ten gronde verliest. Tegen de beslissing van de rechter van vandaag, kan nog beroep worden aangetekend bij een provinciale rechtbank van Madrid.

Het bod van Gas Natural heeft een waarde van EUR 22,4 miljard en is in contanten en aandelen. Het Duitse E.ON overtrof dat bod en is bereid EUR 27,50 per aandeel of in totaal EUR 29,1 miljard te betalen.

Endesa vindt dat geen van beide biedingen de werkelijke waarde van het bedrijf weerspiegelt.