ANTWERPEN - Euronext Brussel herovert in de middaghandel een deel van het openingsverlies, een herstel dat bijna parallel verloopt met dat van Suez. De Bel20 ging van bij de opening lager door Suez, onder druk van allerlei commentaren van politici over het afstoten van activa bij een eventuele fusie met Gaz de France. De overige Europese beurzen blijven noteren met lichte verliezen. Winstnemingen bepalen het sentiment.
De Bel20 index staat rond 14.10 uur 0,2% lager op 3.947,95. De index telt al 7 stijgers, tegenover nog 12 dalers.

Grootste stijger is Agfa-Gevaert, met een winst van 2,75% op EUR 16,44. Agfa HealthCare, de medische afdeling van Agfa-Gevaert, start dit jaar met de implementatie van een geintegreerd IT-systeem, Orbis, in drie Belgische ziekenhuizen. In Europa is Agfa met zijn Orbis-platform reeds aanwezig in Duitsland, Oostenrijk en binnenkort ook in Frankrijk. De uitrol in de rest van Europa is vanaf 2007 gepland. Kleine overnames zijn daarbij niet uitgesloten.

Grootste daler is Bekaert, dat 2,4% afdaalt tot EUR 81,65. Analist Kristof De Graeve van SGBDM verlaagt zijn advies voor Bekaert van bijhouden tot afbouwen. Afgezien van enkele eenmalige kosten heeft Bekaert een uitermate sterk jaar achter de rug, zegt de analist. Een herhaling van deze prestatie wordt moeilijk. Het management is voorzichtig voor 2006 en wijst op de verhoogde concurrentie. De Graeve rekent dan ook slechts op een winstgroei van ongeveer 4%. "We opteren ervoor om de winst definitief veilig te stellen en posities af te bouwen".

Suez kan het verlies beperken tot 0,2% op EUR 34,12. Suez gaf vandaag toe dat er reeds contacten geweest zijn met Enel, maar dat die afgebroken zijn. Verwacht wordt dat Enel een vijandig bod zal lanceren op Suez. De fusiepartners Gaz de France en Suez zouden een aantal activa moeten afstoten om groen licht te kunnen krijgen van de Europese Commissie. Volgens enkele Italiaanse kranten zou Enel besprekingen gevoerd hebben over de overname van deze activa. Dinsdagavond wordt Fulvio Conti, CEO van Enel, ontvangen door EU-commissaris Neelie Kroes. De Italiaanse energiegroep wil garanties van de Europese Commissie vooraleer ze een bod lanceert op Suez.

Barco is een van de slachtoffers van een blokkade van de uitvoer van Vlaamse hi-techproducten door de Vlaamse overheid. Dat meldt De Morgen. Het gaat om leveringen aan het buitenland van hoogtechnologische toestellen die niet alleen civiele maar ook militaire toepassingen hebben. "Alle dossiers zijn geblokkeerd, om het even waar de leveringen naartoe gaan", zegt Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco. "Dat vertraagt de leveringen en dus de inkomsten."

De financiele aandelen noteren verdeeld. KBC Groep wint 0,4% tot EUR 91,45, Dexia verliest 0,24% tot EUR 21,21 en Fortis zakt 0,9% tot EUR 29,23.

Op de brede markt staat Atenor bovenaan, met een winst van 4,1% op EUR 227. IPTE klimt 2,6% tot EUR 5,58 en Bois Sauvage gaat er met 2,5% op vooruit tot EUR 287.

Devgen zet zijn zegetocht verder en stijgt 2,8% tot EUR 20,50. De voorbije vier dagen steeg het biotech-aandeel met 22%. Devgen publiceerde vorige week woensdag zijn jaarcijfers en kondigde daarbij een aantal goede bedrijfsevoluties aan. Het nieuws sijpelde traag door in de markt. De dag zelf steeg het aandeel slechts 0,4% maar daarna ging het aandeel in volle vaart vooruit. Volgens een handelaar komen er opvallend veel orders uit het buitenland, waarschijnlijk het gevolg van de road shows die het bedrijf in het buitenland houdt.

Punch International levert het grootste deel van zijn winst weer in. Het aandeel stijgt nog 0,3% tot EUR 90,70. Punch International noteerde eerder vandaag op zijn hoogste koers ooit, toen de koers opklom tot EUR 95,05. Er zijn reeds 11.574 aandelen verhandeld, dat is nu al meer dan op een gemiddelde dag. Punch publiceerde maandag nabeurs jaarresultaten, het pakte uit met zijn hoogste nettowinst ooit.

Dochter Punch Technix daarentegen moest in de vroege handel flink terrein inleveren op Euronext Amsterdam. De gisteren nabeurs gepubliceerde jaarcijfers worden niet goed ontvangen. De koers van de leverancier van machines en gereedschappen daalt 3,3% tot EUR 14,40. Vlak na opening van de beurs stond het aandeel zelfs 8,7% lager. De grafische afdeling, Punch Graphix, die op de Londense AIM-beurs noteert en voor 49% in handen is van Punch International, pakte voorbeurs uit met een winststijging van 76% tot EUR 12,4 miljoen. De koers gaat 1,2% hoger tot 130 pence.

Duvel Moortgat gaat in afwachting van zijn jaarresultaten 0,7% lager tot EUR 34,76. Volgens Bank Degroof zou de brouwer een winst boeken van EUR 66 miljoen en een winst per aandeel van EUR 1,73. VPK Packaging, dat eveneens nabeurs met resultaten komt, staat onveranderd op EUR 29,01.