Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - Sinds vorig weekend zijn er indirecte contacten tussen de Franse energiegroepen Suez en Gaz de France enerzijds, en de Italiaanse elektriciteitsproducent Enel anderzijds om een compromis te bereiken. Dat schrijft de Franse krant Les Echos op basis van verschillende gelijkluidende bronnen.

Officieel zijn er nog altijd geen gesprekken geweest, maar er zijn wel indirecte contacten via 'gemeenschappelijke vrienden', schrijft Les Echos. Door die contacten zou de dreiging van een vijandig bod van Enel op Suez voorlopig zijn uitgesteld, aldus de krant.

Suez en Gaz de France hebben begrepen dat zij activa zullen moeten afstoten om hun fusie erdoor te krijgen. Daarom zijn zij bereid een deel van die activa aan Enel te verkopen om zo aan de wensen van de Italiaanse groep tegemoet te komen.

Toch lijkt er voorlopig nog geen akkoord in zicht, omdat Enel zich nogal gulzig toont, zegt een goed geinformeerde bron. Enel zou Distrigas, de aardgasdochter van Suez, volledig willen overnemen. Daarnaast wil Enel ook de participatie van Suez van 27,45% in de netwerkbeheerder Elia en de participatie van 25,5% in de elektriciteitsproducent SPE. Enel wil verder ook nog belangen nemen in de kerncentrales van Electrabel.

Diverse persbureau's melden intussen dat de indirecte contacten tussen de drie groepen zijn afgebroken. Een woordvoerster van Gaz de France heeft bevestigd dat er indirecte gesprekken geweest zijn, maar voegde er aan toe dat er momenteel geen aan de gang zijn.

Suez en Gaz de France weten momenteel nog niet welke activa zij zullen moeten afstoten om hun project goedgekeurd te krijgen door de Europese Commissie. Zij zijn van plan hun fusieproject te melden bij de Europese Commissie in de loop van de maand april. Als zij een goedkeuring willen krijgen in fase 1, kunnen zij zelf een aantal concessies voorstellen, bijvoorbeeld inzake de dominante concurrentiepositie op de Belgische markt. Die fase 1 van het onderzoek van de Europese Commissie duurt 25 werkdagen en kan met 10 werkdagen worden verlengd.

Na die eerste fase kan de Europese Commissie de fusie goedkeuren of een diepgaand onderzoek starten. Een dergelijk diepgaand onderzoek kan meer dan vier maanden duren.

Herman Dhollander herman.dhollander@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)