ANTWERPEN - Euronext Brussel gaat van bij de opening lager, net zoals de overige Europese beurzen. De Europese indices staan onder druk door lagere koersen van de olieconcerns, in het zog van de dalende olieprijzen. In Brussel wordt de Bel20 mee in de rode cijfers geduwd door Suez, dat al voor de vijfde opeenvolgende dag lager gaat na de piek van EUR 35,70 op 14 maart. Allerlei commentaren van politici over het afstoten van activa bij een eventuele fusie met Gaz de France doen de koers van het aandeel geen goed.
De Belgische agenda is voor de rest maar mager gevuld. VPK Packaging en Duvel Moortgat komen nabeurs met resultaten, Punch Graphix kwam voorbeurs al met cijfers.

De Bel20 index staat rond 10 uur 0,4% lager op 3.938,86. De index telt 14 dalers en 5 stijgers. De grootste puntenverliezer in de index is Suez, dat 0,7% of 5,06 indexpunten daalt tot EUR 33,94. Suez gaf vandaag toe dat er reeds contacten geweest zijn met Enel, maar dat die afgebroken zijn. Verwacht wordt dat Enel een vijandig bod zal lanceren op Suez. De fusiepartners Gaz de France en Suez zouden een aantal activa moeten afstoten om groen licht te kunnen krijgen van de Europese Commissie. Volgens enkele Italiaanse kranten zou Enel besprekingen gevoerd hebben over de overname van deze activa.

De procentueel grootste verliezer is Barco, dat 0,9% afgeeft op EUR 69,25. Barco is een van de slachtoffers van een blokkade van de uitvoer van Vlaamse hi-techproducten door de Vlaamse overheid. Dat meldt De Morgen. Het gaat om leveringen aan het buitenland van hoogtechnologische toestellen die niet alleen civiele maar ook militaire toepassingen hebben. "Alle dossiers zijn geblokkeerd, om het even waar de leveringen naartoe gaan", zegt Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco. "Dat vertraagt de leveringen en dus de inkomsten."

Ook Bekaert gaat 0,9% lager tot EUR 82,90. Analist Kristof De Graeve van SGBDM verlaagt zijn advies voor Bekaert van bijhouden tot afbouwen. Afgezien van enkele eenmalige kosten heeft Bekaert een uitermate sterk jaar achter de rug, zegt de analist. Een herhaling van deze prestatie wordt moeilijk. Het management is voorzichtig voor 2006 en wijst op de verhoogde concurrentie. De Graeve rekent dan ook slechts op een winstgroei van ongeveer 4%. "We opteren ervoor om de winst definitief veilig te stellen en posities af te bouwen".

De financiele aandelen staan alle bij de verliezers. KBC Groep daalt 0,16% tot EUR 90,9, Dexia verliest 0,24% tot EUR 21,21 en Fortis zakt 0,71% tot EUR 29,29.

Agfa-Gevaert is de grootste stijger, het aandeel wint 0,9% tot EUR 16,15. Agfa HealthCare, de medische afdeling van Agfa-Gevaert, start dit jaar met de implementatie van een geintegreerd IT-systeem, Orbis, in drie Belgische ziekenhuizen. In Europa is Agfa met zijn Orbis-platform reeds aanwezig in Duitsland, Oostenrijk en binnenkort ook in Frankrijk. De uitrol in de rest van Europa is vanaf 2007 gepland. Kleine overnames zijn daarbij niet uitgesloten.

Punch International is de grootste stijger op de brede markt. Het aandeel stijgt 3,9% tot EUR 93,95. Punch International noteert op zijn hoogste koers ooit. Eerder vandaag klom de koers tot een hoogste punt van EUR 95,05, maar viel dan licht terug. Er zijn reeds 5.785 aandelen verhandeld, dat is nu al meer dan op een gemiddelde dag. Punch publiceerde maandag nabeurs jaarresultaten, het pakte uit met zijn hoogste nettowinst ooit.

Dochter Punch Technix daarentegen moet in de vroege handel flink terrein inleveren op Euronext Amsterdam. De gisteren nabeurs gepubliceerde jaarcijfers worden niet goed ontvangen. Na bijna een uur handel moet het aandeel van de leverancier van machines en gereedschappen 6% inleveren tot EUR 14,00. Vlak na opening van de beurs stond het aandeel zelfs 8,7% lager. De grafische afdeling, Punch Graphix, dat op de Londense AIM-beurs noteert en voor 49% in handen is van Punch International, pakte voorbeurs uit met een winststijging van 76% tot EUR 12,4 miljoen. De koers gaat 1,2% hoger tot 130 pence.

Duvel en VPK Packaging blijven vrijwel onveranderd in afwachting van hun jaarresultaten. Duvel verliest 0,03% op EUR 34,99, terwijl VPK stabiel blijft op EUR 29,01.

Devgen zet zijn zegetocht verder en stijgt 2,8% tot EUR 20,51. de voorbije vier dagen steeg het biotech-aandeel met 22%. Devgen publiceerde vorige week woensdag zijn jaarcijfers en kondigde daarbij een aantal goede bedrijfsevoluties aan. Het nieuws sijpelde traag door in de markt. De dag zelf steeg het aandeel slechts 0,4% maar daarna ging het aandeel in volle vaart vooruit. Volgens een handelaar komen er opvallend veel orders uit het buitenland, waarschijnlijk het gevolg van de road shows die het bedrijf in het buitenland houdt.