Fed verwacht geen economische zwakte
AMSTERDAM - De omgekeerde rentecurve is geen voorbode van een periode van economische zwakte. President van de Federal Reserve Ben Bernanke heeft dat vannacht gezegd in een toespraak tot de Economische Club van New York.
Het fenomeen op de obligatiemarkten waarbij de korte rente boven de lange rente uitstijgt houdt de markten al een aantal weken in zijn greep. In het verleden luidde het fenomeen een recessie in. Volgens Bernanke is dat nu niet het geval.

,,Hoewel het doen van macro-economische voorspellingen vol gevaren is, zou ik de huidige zeer vlakke rentecurve niet uitleggen als een voorbode voor een significante economische vertraging'', aldus de president.

Volgens economen bevatte de toespraak weinig aanwijzingen voor het toekomstige rentebeleid. Een aantal economen zag in de toespraak een lichte aanwijzing dat de renteverhogingen mogelijk iets langer zullen aanhouden dan tot nu toe werd aangenomen.

Economen gaan er nu vanuit dat de rente in mei z'n hoogtepunt op 5 procent zal bereiken. John Ryding van Bear Stearns stelde in een reactie dat de toespraak overeenkomt met zijn scenario dat de Federal Reserve de rente zal verhogen tot 5,25 procent en dan een pauze zal inlassen.

De Fed verhoogde tijdens de laatste bijeenkomst het Fed. Funds-tarief met 25 basispunten tot 4,50 procent. Bij de vorige dertien bijeenkomsten werd de rente eveneens met 25 basispunten verhoogd.

De Fed liet bij de die gelegenheid in de toelichting voor het eerste sinds mei 2004 de formulering achterwege dat de rente in de toekomst in een ,,afgemeten'' tempo zal worden verhoogd. Wel oordeelt het comite naar eigen zeggen dat enige versteviging van het beleid nodig zou kunnen zijn om de risico's voor het bereiken van zowel duurzame economische groei als prijsstabiliteit ruwweg in balans te houden.