Nog geen gesprekken tussen Gazprom en Fluxys
De gasterminal van Fluxys in Zeebrugge
ANTWERPEN - De aardgastransporteur Fluxys voert geen gesprekken met de Russische aardgasproducent Gazprom over het nemen van een belang door Gazprom in de LNG-terminal van Zeebrugge. Dat zegt woordvoerster Berenice Crabs van Fluxys in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn.
,,Er zijn geen gesprekken over het nemen van een belang door Gazprom in de LNG-terminal van Zeebrugge'', benadrukt Crabs. ,,Ik zie trouwens niet in waarom Gazprom daarin zou geinteresseerd zijn. De capaciteit van de LNG-terminal is vanaf 2007 voor 20 jaar vastgelegd in contracten met Qatar-Exxon, Distrigas en Suez LNG.'' De uitbating van de LNG-terminal in Zeebrugge is een gereguleerde activiteit, met tarieven die worden vastgelegd door de Belgische energieregulator CREG.

Minister van Energie Marc Verwilghen had eerder vandaag gezegd dat Gazprom interesse toonde voor de Belgische energiemarkt. Volgens Verwilghen overweegt Gazprom joint ventures en samenwerking met de aardgasmaatschappijen Distrigas en Fluxys, en zou het een belang willen nemen in Fluxys.

Crabs merkt op dat het nemen van een belang in Fluxys door Gazprom een kwestie is voor de aandeelhouders van Fluxys. Suez heeft een belang van 57,25 procent in Fluxys, de gemeentelijke holding Publigas bezit 31,25 procent en de rest is in handen van het publiek. Belangrijk is daarbij te weten dat Publigas een voorkooprecht heeft, als Suez door de Europese Commissie zou gedwongen worden een deel van zijn belang te verkopen. Publigas heeft trouwens al herhaaldelijk gezegd dat het de meerderheid in Fluxys wil verwerven.

Een andere mogelijkheid is dat Gazprom een deel van de capaciteit van Suez in de LNG-terminal zou overkopen. Vanaf 2007 is van de totale capaciteit van de LNG-terminal van 9 miljard kubieke meter de helft (4,5 miljard kubieke meter) voorzien voor Qatar-Exxon, 2,5 miljard kubieke meter voor Distrigas en 2,1 miljard kubieke meter voor Suez LNG. Mocht Suez gedwongen worden een deel van die capaciteit te verkopen, dan zou Gazprom daarvoor een mogelijke kandidaat zijn. Gazprom is trouwens nu al actief op de hub van Zeebrugge.

Fluxys voert intussen wel gesprekken met Gazprom over de ontwikkeling van nieuwe opslagcapaciteit voor aardgas in Poederlee. Beide bedrijven zijn geinteresseerd om deze investering samen uit te voeren.