Gazprom toont interesse in Belgische energiemarkt
Foto: Bloomberg
ANTWERPEN - De Russische gasmaatschappij Gazprom toont interesse in de Belgische energiemarkt. Dat verklaarde de federale minister van Energie, Marc Verwilghen (VLD), vrijdag tijdens een ontmoeting met de Europese Commissaris voor Mededinging, de Nederlandse Neelie Kroes.
Volgens Verwilghen overweegt Gazprom joint ventures en samenwerking met Distrigas en Fluxys en zou het een belang willen nemen in Fluxys. "Zij willen hun aanwezigheid vergroten. Ze onderzoeken mogelijkheden met Fluxys, gaande van joint ventures tot het nemen van een belang".

Door de samenwerking met Fluxys wil Gazprom zijn aanwezigheid op de West-Europese energiemarkt verhogen. Volgens minister Verwilghen is de Russische gasmaatschappij ook geinteresseerd in de opslag en bevoorrading van LNG en de gashub in Zeebrugge. De haven van Zeebrugge speelt een centrale rol in de gasbevoorrading van Europa.

Eerder die dag had minister Verwilghen gezegd dat de Belgische regering liefst drie grote spelers op de nationale energiemarkt actief zou zien. Volgens de minister zijn acht of negen grote energiemaatschappijen geinteresseerd in de Belgische markt.

Andere spelers

Ook federaal minister van Financien Didier Reynders wil minstens twee of drie gasbedrijven op de Belgische energiemarkt. Volgens de website van het magazine Forbes wil hij dat Gaz de France zijn aandeel in de Belgische elektriciteitsproducent SPE zou verkopen als de fusie met Suez er komt. Volgens Reynders is het belangrijk dat er ruimte blijft voor andere spelers in de Belgische energiesector bij een fusie tussen Suez en Gaz de France.

Het onderwerp van de ontmoeting tussen Kroes en Verwilghen was de geplande fusie van het energiebedrijf Gaz de France en Suez, moederbedrijf van de Belgische elektriciteitsmaatschappij Electrabel en belangrijkste aandeelhouder van gasdistributeur Distrigas. Als de fusie zou doorgaan, komt 99% van het beheer van de Belgische energieproductie in één hand.