Vodafone verkoopt Vodafone Japan
Foto: afp
ANTWERPEN - Vodafone verkoopt haar belang van 97,68 procent in Vodafone Japan aan het Japanse internetbedrijf SoftBank. De transactie waardeert Vodafone Japan op 8,9 miljard Britse pond (12,8 miljard euro), aldus 's werelds grootste mobiele telecombedrijf. Vodafone houdt 6,8 miljard pond aan contanten over aan de verkoop en keert daarvan 6 miljard pond uit aan aandeelhouders.
Vodafone verwacht dat de transactie en de uitkering van contanten geen gevolgen zullen hebben voor de kredietwaardigheid. Vodafone voorziet verder dat de hele operatie in totaal zal gaan bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel. De transactie moet voor de zomer afgerond zijn.

Onder IFRS zal Vodafone door de verkoop van het belang in Vodafone Japan een impairmentlast nemen van circa GBP 4,9 miljard in het fiscale boekjaar dat eind deze maand afloopt. Vodafone zag eerder in totaal een impairmentlast van GPB 23-28 miljard voor het boekjaar 2005/06. Deze last zal nu aan de bovenkant van die bandbreedte uitkomen, meldt het bedrijf.

Vodafone verwacht, exclusief de Japanse activiteiten, dat de mobiele omzetgroei (op autonome basis) dit fiscale boekjaar zal uitkomen binnen de bandbreedte van 8-9%. De autonome EBITA-marge zal dit fiscale boekjaar belanden aan de bovenkant van de bandbreedte -1-0%.