Picanol keert geen dividend uit
ANTWERPEN - De weefgetouwenproducent Picanol heeft in 2005 een nettoverlies geboekt van 4,7 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,3 miljoen in 2004. Picanol zal dit jaar geen dividend uitkeren. De groep verwacht in de komende jaren opnieuw winstgevend te worden.
CEO Chris Dewulf en de financiële directeur Jurgen CouvreurCEO Chris Dewulf kijken met gemengde gevoelens naar de resultaten. ,,Als ik kijk naar het naakte resultaat moet ik toegeven dat er nog werk aan de winkel is'', zegt Dewulf. ,,De positieve tendens die in de tweede jaarhelft is ingezet laat me toe om voor 2006 voorzichtig positief te zijn.''

De kostenbesparingen manifesteerden zich reeds, vooral in het tweede halfjaar. De overheadkosten daalden met EUR 4,4 miljoen maar de margedruk, ontgoochelende verkopen van reservestukken en productiviteitsproblemen in de Manufacturing-afdeling haalden de bovenhand. De ebit zakte tot EUR 2,3 miljoen onder nul. De recurrente ebit was EUR -4,4 miljoen, iets minder dan de EUR -4 miljoen in 2004.

De omzet steeg 3% tot EUR 396,3 miljoen terwijl de verkopen van weefmachines met een vijfde steeg, wat bewijst dat er een zware prijsdruk is in de sector. De concurrentie komt vooral uit Japan als gevolg van de evolutie van de yen.

Picanol verwacht dat de vraag naar weefmachines in 2006 vrij stabiel zal zijn, net zoals de omzet. De margedruk zal aanhouden. De operationele verbeteringen en organisatorische aanpassingen zullen de cijfers gunstig beinvloeden. De groep verwacht in de komende jaren opnieuw winstgevend te worden.