Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - De federale minister van Financien, Didier Reynders (MR), eist dat de rente en de premies op spaarboekjes op een correctere manier door de banken wordt berekend. Hij stelt voor dat spaarders die hun geld op een spaarrekening plaatsen vanaf de dag zelf kunnen profiteren van de aangroeipremie. Ook moet de rente op een spaarboekje blijven lopen tot op de dag van de geldafhaling.

Reynders wil het bestaande 'herenakkoord' met de banken van februari 2004 actualiseren. Het uitgangspunt is een correctere berekening van de rente en premies op spaarboekjes. Zo stelt hij voor af te stappen van het systeem van quinzaines (een periode van 15 dagen) voor de aangroeipremie. Wie vandaag, 17 maart, geld stort op een spaarboekje, geniet maar van de aangroeipremie de eerste dag van de quinzaine die volgt, namelijk 1 april. Het is de bedoeling dat de berekeningsperiode voor de aangroeipremie begint te lopen op de dag van de storting en dit vanaf 1 januari 2007.

In regeringskringen wordt toegegeven dat een dergelijke maatregel tot protest zal leiden bij de banken. Ze moeten niet alleen hun informaticasystemen - die gebaseerd zijn op quanzaines - aanpassen, maar de maatregel betekent ook hogere financiele kosten voor de instellingen.

Ook een ander voorstel van Reynders betekent een financiële aderlating voor de banken. De minister van Financien stelt voor dat bij een geldafhaling de rente blijft lopen tot op de dag van de afhaling. Vandaag stopt de renteberekening van een spaarrekening zeven dagen voorafgaand aan de afhaling.

Verder eist de MR-vice-premier ook nog dat het afsluiten van een rekening verplicht kosteloos wordt. Vandaag zijn er al enkele banken die dat principe toepassen, maar andere rekenen nog steeds kosten aan.

Reynders doet ook een tegemoetkoming naar de banken. Hij engageert zich om de betaalwijzen van de overheid zoveel mogelijk elektronisch te laten verlopen, zoals de afschaffing van circulaire cheques.

De ministerraad moet vandaag nog haar zegen geven over de vier voorstellen van Reynders, maar in regeringskringen is te horen dat er niet direct tegenstand wordt verwacht. Vice-premier Reynders hoopt tegen mei hierover een nieuw herenakkoord te kunnen afsluiten met de banken.

Nadine Bollen nadine.bollen@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)