Merck doet vijandig bod op Schering
ANTWERPEN - De farmagroep Merck KGaA uit Duitsland heeft een ongevraagd bod van 14,9 miljard euro uitgebracht op Schering, de grootste fabrikant ter wereld van de anticonceptiepil. Schering reageerde zondag negatief op het bod en bestempelde het als vijandig.
Het Duitse farmabedrijf Schering maakte de plannen van Merck zondag bekend in een mededeling aan de beurs. Tegelijk verwierp de groep het bod. Merck bevestigde zijn plannen deze ochtend. Merck biedt EUR 77 in cash per aandeel Schering. Dat is een premie van 15% tegenover de slotkoers van vrijdag. 'Afgezet tegen de waarde van Schering als een gespecialiseerd farmabedrijf is dat te weinig', reageerde algemeen directeur Hubertus Erlen van Schering. 'We zullen onze aandeelhouders adviseren niet op het bod in te gaan.'

De twee zouden samen het grootste Duitse farmaconcern vormen, na Bayer. Op Europees niveau zou de nieuwe groep op de zevende plaats komen qua marktwaarde.

Schering is wereldwijd marktleider in anticonceptiva (de pil). Daarnaast is het bedrijf ook actief op het domein van multiple sclerose, kanker en diagnostica, dat zijn tests om bepaalde ziektes op te sporen. Merck is een belangrijke producent van generische geneesmiddelen. De erg winstgevende chemiedivisie van het bedrijf maakt onder meer vloeibare kristallen, gebruikt bij de productie van vlakke beeldschermen. De opbrengsten van die divisie investeert Merck hoofdzakelijk in de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.

Merck en Schering zijn nagenoeg even groot. Terwijl Merck vorig jaar tekende voor EUR 5,9 miljard omzet, boekte zijn Berlijnse sectorgenoot een omzet van EUR 5,3 miljard. Samen zouden de twee de grootste farmagroep in Duitsland worden na het chemie- en farmaconcern Bayer, vooral bekend om zijn aspirine. Europees zou het nieuwe Merck opklimmen tot de 7de plaats in marktwaarde. Nu staat het op de 14de plaats, Schering op 16.