ANTWERPEN - Euronext Brussel dook in de loop van de namiddag in de rode cijfers, in lijn met de trend op de andere Europese beurzen. Wall Street opende lager als gevolg van een sterker dan verwacht opgelopen Amerikaans handelstekort en een teleurstellende winstverwachting van het farmaciebedrijf Pfizer.
De euro zakt 0,5% tot USD 1,1920. De olieprijzen gaan flink naar beneden. In Londen daalt de Brent-future 0,7% tot USD 60,30. In New York gaat de WTI-future 1,2% lager tot USD 61,85.

Op Euronext Brussel sloot de Bel20-index 0,3% lager op 3.793,91 punten. Er waren 6 stijgers en 13 dalers.

De financiele aandelen eindigden met lichte verliezen na de flinke koersopstoot van donderdag. KBC daalde 0,2% tot EUR 86,60, Dexia gaf 0,3% prijs tot EUR 20,49 en Fortis leverde 0,3% in tot EUR 29,07.

UCB was met een verlies van 2,2% tot EUR 40,25 de grootste procentuele beweger. Donderdag steeg het aandeel 4,25%. Ook Agfa-Gevaert deed een stap terug na de klim van 7% van donderdag. Het aandeel daalde 1,5% tot EUR 14,69.

Solvay was de grootste stijger in de Bel20 met een klim van 1% tot EUR 94,30. Colruyt dikte 0,5% aan tot EUR 118,80.

Cofinimmo daalde 0,1% tot EUR 131,6. De vastgoedbevak zal de komende jaren volop investeren in rust- en verzorgingstehuizen en residenties voor ouderen. Eind oktober sloot hij daarvoor een partnerschap met Restel Residence, een bedrijf dat rusthuizen en residenties uitbaat. Cofinimmo wil dat dergelijke gebouwen eind dit jaar reeds 5% van de waarde van de vastgoedportefeuille uitmaken.

Op de brede markt steeg Spector 4,4% tot EUR 1,67. De groep heeft een akkoord met Google voor ExtraFilm. ExtraFilm is het merk van Spector waarmee klanten afdrukken van hun digitale foto's kunnen bestellen. Door het akkoord met Google, wordt ExtraFilm nu gelinkt aan Picasa, gratis software waarmee gebruikers hun digitale foto's kunnen beheren. Het akkoord geldt voor Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italie, het VK en Zwitserland.

Innogenetics klom 4,2% tot EUR 10,68. Het biofarmaciebedrijf verwacht dit jaar een belangrijk bedrag aan inkomsten als gevolg van het afgesloten akkoord met Third Wave Technologies. "Bovendien is het akkoord een duidelijk signaal voor Abbott Laboratories dat ook zij een licentie-overeenkomst moeten afsluiten", zei financieel directeur Wim Ottevaere van Innogenetics aan Tijd-Nieuwslijn. Innogenetics heeft al licentie-akkoorden met Bayer en Roche, en heeft een proces aangespannen tegen Abbott voor inbreuk op zijn patenten voor hepatitis C virus (HCV) genotyperingsproducten.

Ackermans & van Haaren stond ook in de belangstelling. De analisten van KBCS en ING WB trokken hun koersdoel op tot respectievelijk EUR 55 en EUR 58. De investeringsmaatschappij neemt samen met NPM Trasys over van Suez. Het is de derde investering die ze samen doen via hun gezamenlijke dochter GIB. AvH won 0,8% tot EUR 52,25.

Ook NPM kon rekenen op de nodige analistencommentaren. De groep publiceerde een stevige stijging van de jaarwinst over 2005. Aandeelhouders hebben vanaf nu het vooruitzicht op een jaarlijkse stijging van het dividend met 7%. Voorheen was dat 5%. Tom Simonts van KBCS meent dat beleggers beter hun aandelen NPM kunnen inruilen voor aandelen GBL. NPM deed het de voorbije tijd, onder meer door het vooruitzicht op de Bel20-intrede, beter dan GBL. NPM zakte 1,2% tot EUR 273,9 en GBL daalde 0,3% tot EUR 91,75.

Mediagroep Roularta bouwt de zakenzender Kanaal Z de komende maanden om tot een nieuwsstation dat over veel meer zal berichten dan alleen maar economie en financien. Het aanbod wordt onder meer verruimd met sport en lifestyle en er komt meer samenwerking met andere onderdelen van de groep. Roularta sloot 0,2% lager op EUR 52,35.

Devgen werd getroffen door winstnemingen na de sprong omhoog van donderdag. Vrijdag daalde de koers 4,9% tot EUR 16,60. Donderdag won het aandeel 20,5%. Meer en meer beleggers, zowel instutionelen als particulieren, hebben het aandeel recent ontdekt.

Euronav verloor 3,1% tot EUR 22,48. Het aandeel van de groep sloot op het laagste peil sinds juni 2005.

Op de fixingmarkt maakte Spadel een opmerkelijke sprong: +9,4% tot EUR 72,2. Er werden wel slechts 100 aandelen verhandeld. Op de vrije markt steeg Val Saint-Lambert 4% tot EUR 10,5 bij een volume van 3.533 aandelen.