Boskalis neemt baggervloot Wasa Dredging over
Foto: rr
ANTWERPEN - Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis neemt de baggervloot van het Finse bedrijf Wasa Dredging Oy over. Daarnaast zullen de circa dertig medewerkers van Wasa in dienst treden van Terramare Oy, de Finse dochter van Boskalis.
Volgens woordvoerder Roel Berends van Boskalis is de overname beperkt van omvang, een overnameprijs wilde hij echter niet noemen. De baggervloot van Wasa Dredging Oy bestaat uit twee zogenoemde backhoe's met bijbehorende apparatuur. Een backhoe is een grote hydraulische graafmachine, gemonteerd op het uiteinde van een ponton.

De over te nemen baggerapparatuur is met name geschikt voor het bewerken van harde grond, die veel voorkomt in het noorden van Europa: Scandinavie en de Baltische staten. Maar ook elders in de wereld zijn de backhoe's inzetbaar, aldus Berends. 'Gewone' cutters zijn niet geschikt voor de bewerking van harde grond.

Nieuwe marktkansen

De overname versterkt volgens de woordvoerder de specialistische vloot van Boskalis en haar kennis van de bewerking van harde grond. Dit komt vooral ten goede aan de positie van het baggerbedrijf in Noord-Europa.

'Wasa is een belangrijke speler en concurrent in de Nordic markt, dus de overname betekent voor Boskalis nieuwe marktkansen op dit specifieke terrein', aldus Berends. Uitbreiding van de vloot is volgens de woordvoerder welkom aangezien er een aantal opdrachten voor harde grond in de pijplijn zit en de markt hiervoor gezond is. Wasa Dredging Oy had de baggervloot in de etalage staan.