ANTWERPEN - Reckitt Benckiser, producent van onder meer Veet, Glassex en Calgon, heeft over het vierde kwartaal van 2005 een nettowinst gerealiseerd van 227 miljoen Britse pond (330,5 miljoen euro), een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief wisselkoerseffecten bedroeg de winstgroei 13 procent.
>Per aandeel nam de winst toe met 16% tot 23,5 pence. Analisten geraadpleegd door Thomson gingen uit van 26,87 pence. De netto-omzet steeg met 8% van GBP 1.022 miljoen naar GBP 1.107 miljoen. Op basis van constante wisselkoersen was sprake van een omzetstijging van 5%. Analisten gingen uit van een omzet van GBP 1.102,75 miljoen. De operationele winst steeg in het vierde kwartaal met 20% naar GBP 285 miljoen.

Het Britse concern, dat voor GBP 1,9 miljard BHI, producent van onder meer Clearasil en Strepsils heeft gekocht, verhoogt het slotdividend met 17% naar 21 pence per aandeel. Hiermee is het totale dividend over 2005 met 15% verhoogd naar 39 pence.

Belangrijke 'initiatieven' die hebben bijgedragen aan de resultaten zijn volgens Reckitt Benckiser onder meer Cillit Easy Off Bang, Finish 4-in-1, Airwick Freshmatic en Vanish Oxi Action Max.

Reckitt Benckiser mikt voor 2006, inclusief het overgenomen Boots Healthcare International (BHI), op een omzetgroei in de 'mid teens' exclusief valuta-ontwikkelingen en een winstgroei in de 'low double digits'.

'De doelstellingen moeten gezien weorden tegen de achtergrond van in toenemende mate uitdagende marktomstandigheden en nog altijd beperkte zichtbaarheid in de BHI activiteiten na een week van eigendom', aldus het bedrijf in een persbericht.