Toevoeging: commentaar van gedelegeerd bestuurder Serge Lamisse vanaf alinea 1

Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - Het Waalse farmaciebedrijf IBt heeft een alliantie gesloten met het Amerikaanse Implant Sciences, waardoor Implant Sciences het recht krijgt om het innovatieve brachytherapie-implantaat OptiSeed in de Verenigde Staten te verkopen. Dat deelt Implant Sciences maandag mee in een persbericht. Het nieuws werd aan Tijd-Nieuwslijn bevestigd door gedelegeerd bestuurder Serge Lamisse van IBt.

OptiSeed combineert een biocompatibel polymeer met een radioactieve isotoop (Palladium-103). Het wordt gebruikt ter behandeling van prostaatkanker. IBt verwacht veel van OptiSeed en had eerder laten weten dat het begin 2006 een alliantie met een distributiepartner in de Verenigde Staten zou aankondigen.

"De overeenkomst met Implant Sciences is een niet-exclusieve distributie-overeenkomst", specifieert Lamisse. "Dat betekent dat wij in de toekomst ook nog met andere distributiepartners kunnen werken". In de eerstkomende maanden is evenwel geen andere distributie-overeenkomst gepland.

"Wij willen dat OptiSeed eerst gedurende ongeveer zes maanden zal getest worden in 4 a 5 kankercentra in de Verenigde Staten", vult Lamisse aan. "Pas daarna zal de commerciele lancering op grote schaal gebeuren". Lamisse wil nu nog geen concrete verwachting geven voor de verkoop van OptiSeed in 2006. "Dat zullen we pas binnen een zestal maanden doen, afhankelijk van de testresultaten in die kankercentra". Lamisse denkt dat de volgende zes maanden ongeveer 50 patienten zullen behandeld worden met OptiSeed.

Implant Sciences werd opgericht in 1984 en verkoopt al een ander product voor de behandeling van prostaatkanker, gebaseerd op Iodium-125. Daarnaast ontwikkelt het een radioactief implantaat voor de behandeling van borstkanker.

Herman Dhollander herman.dhollander@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)