Antwerpen (TIJD-NIEUWSLIJN) - De olieprijzen zetten vandaag hun opgaande lijn voort. In New York is de recordprijs van USD 70,85, die op 30 augustus 2005 werd bereikt na de doortocht van de orkaan Katrina, maar enkele dollars meer verwijderd. Omstreeks 17.30 uur noteert de WTI-future in New York 1,6% hoger op USD 67,90. In Londen stijgt de Brent-future met 1,5% tot USD 66,20.

Met uitzondering van woensdag is de stijgende beweging al de hele week bezig. De hoofdoorzaken zijn de politieke instabiliteit in Nigeria en de spanningen rond Iran, die tot een verstoring van de aanvoer vanuit deze twee landen kunnen leiden.

In de Niger-delta is het geweld deze maand sterk opgelaaid. Eerst werden vier buitenlandse medewerkers uit de oliesector ontvoerd. Vervolgens was er een aanslag op de Trans-Ramos pijpleiding, waardoor de productie van Nigeria met ongeveer 4% daalde. Enkele dagen later werd het door Royal Dutch Shell uitgebate pompstation in Benisede aangevallen door milities. De petroleummaatschappijen die in Nigeria actief zijn en de beroepsverenigingen van het personeel uit de oliesectoren beraden zich momenteel over een mogelijke terugtrekking van medewerkers uit de regio.

Iran heeft ermee gedreigd zijn olie-uitvoer te verminderen als het land door het Westen sancties zou opgelegd krijgen wegens zijn atoomprogramma. Diverse Westerse landen zijn bevreesd dat Iran aan een atoombom werkt en willen dat de kwestie voor de VN-Veiligheidsraad wordt gebracht. Vandaag raakte bekend dat Iran geld op Europese landen aan het overboeken is naar andere buitenlandse banken, als voorbereiding op mogelijke sancties door de Verenigde Naties. De Iraanse president Ahmadinejad wist zich intussen ook te verzekeren van de steun van Syrie voor de verdere uitvoering van zijn atoomprogramma.

Een bijkomende reden van bezorgdheid is de daling van de Russische aardgas-uitvoer. Rusland kampt met extreme koude en heeft zelf meer aardgas nodig om zijn bevolking warm te houden. Door de koude heeft Rusland ook zijn olieproductie wat verminderd.

De OPEC verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar zal toenemen tot 84,8 miljoen vaten per dag, van 83,2 miljoen in 2005, en dat ondanks de hogere prijzen. Marktpartijen wijten de duurdere olie voor een deel ook aan een tekort aan investeringen in de productie en de raffinage, en aan de geringe marge die er momenteel is om de olieproductie nog te verhogen.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@betten.be

(c) TIJD-NIEUWSLIJN(tel: +32 3 2860372; fax: 32 3 2860370)