ANTWERPEN - Op Wall Street poetsten de toonaangevende aandelenindices vrijdag vlak voor de slotbel hun verliezen weg. De graadmeters eindigden nagenoeg onveranderd.
Toch ging de beurs, mede door enkele winstwaarschuwingen, enigzins teneergeslagen het lange weekeinde in. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Martin Luther King Day. De Dow Jones zal daarom pas dinsdag weer een aanval op de 11.000 punten kunnen inzetten.

De blue chip-index bereikte op een matte handelsdag een slotstand van 10.959,87 punten, een verlies van 0,02%. De breed samengestelde S&P 500-index sloot 0,1% hoger op 1.287,61. De Nasdaq Composite ging er 0,02% op vooruit tot 2.317,04.

De dollar daalde verder ten opzichte van de euro naar USD 1,2133. Voor een vat ruwe olie werd in New York USD 63,92 betaald, nagenoeg hetzelfde als een dag eerder.

De Dow Jones telde veertien stijgers en zestien dalers. Hewlett Packard, dat 2,8% won tot USD 31,90, was lijstaanvoerder, nadat Goldman Sachs het advies had verhoogd van in line naar outperform. Exxon Mobil (+2,2%) en Procter & Gamble (+0,8%) waren ook bovenin de lijst te vinden.

General Motors was de grootste daler. Het autofonds verloor 2,8% tot USD 20,53 en kon niet profiteren van de opbeurende woorden van bestuursvoorzitter Rick Wagoner. Op een analistenbijeenkomst liet de bestuurder weten dat het winstgevend maken van de Noord-Amerikaanse activeiten nog steeds topprioriteit is.

Home Depot eindigde ook onderin, met een verlies van 1,5% tot USD 41,91. De doe-het-zelf keten had last van tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen. Die stegen over december 2005 met 0,7%, net iets minder hard dan analisten hadden verwacht.

IBM moest 0,5% toegeven tot USD 83,17. Het IT-bedrijf heeft bericht gekregen van een formeel, niet-publiek onderzoek van de toezichthouder SEC naar de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2005 en de verwerking van stockopties.

Uitglijder op de beurs in New York was Tyco International. Het industriele conglomeraat, dat vier jaar geleden in opspraak raakte door een boekhoudfraude en de schaamteloze zelfverrijking van zijn bestuursvoorzitter, kwam met een winstwaarschuwing.

Daarnaast gaat Tyco zich opsplitsen in drie beursgenoteerde ondernemingen: Tyco Healthcare, Tyco Electronics en Tyco Fire & Security and Engineered Products & Services. Tyco verloor 10,5% tot USD 27,12.

Ook Lucent Technologies, producent van telecommunicatie-apparatuur, kwam met een onaangename verrassing. Het bedrijf heeft de omzetverwachting voor het op 30 september 2006 af te sluiten boekjaar verlaagd.

Ging Lucent eerst uit van een procentuele omzetstijging in de 'mid-single digits', nu verwacht het bedrijf een vlakke omzet of groei in de 'low-single digits'. Lucent verloor 2,2% tot USD 2,65.

De rendementen op de Amerikaanse staatsleningen lieten een daling zien, waarbij het schuldpapier zelf in waarde steeg. Zo pakte de tienjarige T-Bond 13/32 tot 98-4/32, waarbij het rendement ruim vijf basispunten daalde naar 4,36%.

De rendementen op de leningen zetten hun daling in, na bekendmaking van de producentenprijzen over december. Exclusief voeding en energie, kwamen deze lager uit dan verwacht. Door het cijfer ebde de inflatievrees weg, waardoor de yields daalden en de leningen stegen.