ANTWERPEN - Op Wall Street laten de toonaangevende aandelenindices een verdeeld beeld zien. De handel verloopt rustig, in aanloop naar een lang weekeinde in Amerika. Maandag is Wall Street gesloten vanwege Martin Luther King Day.
De Dow Jones ontbreekt het aan kracht om de 11.000 punten te slechten, nadat de index donderdag door dat niveau zakte. De graadmeter lijkt zelfs wat verder weg te zakken en noteert momenteel 0,3% lager op 10.928,34.

De breed samengestelde S&P 500-index stijgt met 0,1% tot 1.287,14. De Nasdaq Composite moet 0,2% terug tot 2.312,15 punten en de Philadelphia Semiconductor Index verliest 1,2% tot 522,96 punten.

Een euro levert USD 1,2136 op, 0,2% meer dan gisteren, en de olieprijs daalt met 0,2% tot USD 63,80 per vat. De rendementen op de Amerikaanse staatsleningen laten een daling zien, waarbij het papier zelf stijgt. Zo wint de tienjarige T-Bond 14/32 tot 98-5/32, waarbij het rendement zes basispunten daalt naar 4,35%.

Het Amerikaanse staatspapier veert op, nadat de producentenprijzen in december, exclusief voeding en energie, lager uitkwamen dan verwacht. Deze onderliggende producentenprijzen stegen in december met 0,1%, waar economen een stijging van 0,2% hadden verwacht.

Dit cijfer is voor de monetaire beleidsmakers in Washington een belangrijke factor in hun rente-overweging. Het neemt de inflatiedruk wat weg, waardoor de rendementen dalen en de leningen stijgen.

Aanvankelijk leken de aandelenbeurzen in New York nog te profiteren van die meevallende producentprijzen, maar het aantal verliezers in de Dow Jones neemt tijdens de middagsessie toe. En dus telt index nog maar zes stijgers, tegen 24 dalers.

Hewlett Packard (+2,2%) is nog lijstaanvoerder, nadat Goldman Sachs het advies heeft verhoogd van in line naar outperform. Exxon Mobil (+1,1%) en Procter & Gamble (+0,3%) zijn ook bovenin de lijst te vinden.

Home Depot is de grootste daler, met een verlies van 2,1% tot USD 41,67. Het fonds heeft last van tegenvallende cijfers over de detailhandelsverkopen. De stegen over december 2005 met 0,7%, net iets onder de gemiddelde analistenverwachting.

General Motors staat ook onderin. Het autofonds verliest 2,05% tot USD 20,53. Op een analistenbijeenkomst liet bestuursvoorzitter Rick Wagoner nog wel weten dat de topprioriteit van de autofabrikant nog steeds het winstgevend maken van de Noord-Amerikaanse activeiten is.

IBM bevond zich ook in de onderste regionen van de Dow Jones, maar heeft inmiddels weer wat van zijn verlies goedgemaakt. Het IT-bedrijf heeft bericht gekregen van een formeel, niet-publiek onderzoek van de toezichthouder SEC naar de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2005 en de verwerking van stockopties. 'Big Blue' verliest 0,5% tot USD 83,17.

Uitglijder op de beurs in New York is Tyco International. Het industriele conglomeraat, dat vier jaar geleden in opspraak raakte door een boekhoudfraude en de schaamteloze zelfverrijking van zijn bestuursvoorzitter, kwam met een winstwaarschuwing.

Daarnaast gaat Tyco zich opsplitsen in drie beursgenoteerde ondernemingen: Tyco Healthcare, Tyco Electronics en Tyco Fire & Security and Engineered Products & Services. Tyco verliest 9,5% tot USD 27,42.

Ook Lucent Technologies, producent van telecommunicatie-apparatuur, kwam met een onaangename verrassing. Het bedrijf heeft de omzetverwachting voor het op 30 september 2006 af te sluiten boekjaar verlaagd.

Ging Lucent eerst uit van een procentuele omzetstijging in de 'mid-single digits', nu verwacht het bedrijf een vlakke omzet of groei in de 'low-single digits'. Lucent verliest 4,1% tot USD 2,60.