ANTWERPEN - Wall Street noteert vrijdag vlak in het eerste uur van de handel. De Dow Jones index blijft op zijn slotstand van donderdag hangen, net onder de 11.000 punten. De blue chip-index lijkt de kracht te ontberen hogere gronden op te zoeken.
De aandelenbeurs in New York is in een besluiteloze toestand terechtgekomen, waarbij de blik naar beneden is gericht. Winstwaarschuwingen van Tyco en Lucent drukken de stemming, maar economische data kunnen het sentiment nog enigszins ondersteunen.

Opsteker voor de aandelenmarkten waren de producentenprijzen, exclusief voeding en energie. Deze onderliggende producentenprijzen stegen in december met 0,1%, waar economen een stijging van 0,2% hadden verwacht. Dit cijfer is voor de monetaire beleidsmakers een belangrijke factor in hun rente-overweging.

De markt lijkt zich weinig te storen aan de detailhandelsverkopen die over december 2005 met 0,7% toenamen, net iets onder de analistenverwachtingen. Dat komt vooral omdat de cijfers over november werden herzien. In die maand stegen de detailhandelsverkopen met 0,8%, waar eerder een toename van 0,3% was waargenomen.

De Dow Jones noteert na ruim een uur handel vlak op 10.962,77 punten. De breed samengestelde S&P 500-index daalt met 0,05% op tot 1.285,43. De Nasdaq Composite moet 0,1% terug tot 2.314,65 punten en de Philadelphia Semiconductor Index verliest 1,2% tot 522,82 punten.

Een euro kost USD 1,2054, 0,2% meer dan gisteren, en de olieprijs daalt met 0,8% tot USD 63,45 per vat. De rendementen op de Amerikaanse staatsleningen laten een daling zien, waarbij het papier zelf aan terrein wint. Zo wint de tienjarige T-Bond 9/32 tot 98, waarbij een rendement vier basispunten lager gaat op 4,37%.

De Dow Jones telt veertien stijgers, twee onveranderde fondsen en veertien dalers. Hewlett Packard (+2,1%) is lijstaanvoerder, nadat Goldman Sachs het advies heeft verhoogd van in line naar outperform. Exxon Mobil (+0,9%) en Boeing (+0,7%) zijn ook bovenin de lijst te vinden.

General Motors is de grootste daler, door 1,9% terug te gaan tot USD 20,56. Op een analistenbijeenkomst liet bestuursvoorzitter Rick Wagoner weten dat de topprioriteit van de autofabrikant nog steeds het winstgevend maken van de Noord-Amerikaanse activeiten is.

Ook IBM bevindt zich in de onderste regionen van de Dow Jones. Het IT-bedrijf heeft bericht gekregen van een formeel, niet-publiek onderzoek van de toezichthouder SEC naar de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2005 en de verwerking van stockopties. 'Big Blue' verliest 1,1% tot USD 82,64.

Uitglijder op de beurs in New York is Tyco International. Het industriele conglomeraat, dat vier jaar geleden in opspraak kwam door een boekhoudfraude en de schaamteloze zelfverrijking van zijn bestuursvoorzitter, kwam met een winstwaarschuwing.

Daarnaast gaat Tyco zich opsplitsen in drie beursgenoteerde ondernemingen: Tyco Healthcare, Tyco Electronics en Tyco Fire & Security and Engineered Products & Services. Tyco verliest 10,3% tot USD 27,20.

Ook Lucent Technologies, producent van telecommunicatie-apparatuur, kwam met een onaangename verrassing. Het bedrijf heeft de omzetverwachting voor het op 30 september 2006 af te sluiten boekjaar verlaagd.

Ging Lucent eerst uit van een procentuele omzetstijging in de 'mid-single digits', nu verwacht het bedrijf een vlakke omzet of groei in de 'low-single digits'. Lucent verliest 2,95% tot USD 2,63.