Dexia kondigt in lente 5 en 10-jaren-strategie aan
Axel Miller
ANTWERPEN - Dexia presenteert in de lente, waarschijnlijk in de maand mei, een nieuw strategisch plan. Een onderdeel daarvan is de bekendmaking van nieuwe financiele doelstellingen voor een termijn van 5 jaar en een herziening van het plan 2006-2008. Kersvers CEO Axel Miller belooft de aandeelhouders een gul en groeiend dividend per aandeel.
Axel Miller volgde begin dit jaar Pierre Richard op als CEO van Dexia. Als eerste wapenfeit installeerde hij een nieuwe structuur. Ondertussen werkt hij, samen met het directiecomite, aan een strategisch plan. Dat zal hij in de lente voorleggen aan de raad van bestuur. Hij lichtte al een tipje van de sluier in een toespraak aan het personeel, die staat op de website van de groep.

,,Tot nu toe werkten wij met een voortschrijdend driejarenplan, dat het voordeel biedt relatief omvattend en accuraat te zijn, maar een langetermijnrichting noch -ambities inhoudt'', begint Miller. Daarom gaat de groep ook een strategische planning op 5 en op 10 jaar ontwikkelen.

De operationele en financiele doelstellingen met een horizon van 5 jaar worden de belangrijkste richtlijnen voor Dexia. Zij moeten de groep toelaten de vooruitgang van de 10-jaren-strategie te evalueren.

Voor de komende 10 jaar gaat Dexia scenario's voor het ondernemingsmodel bepalen, vertrekkende van een macro-economische analyse. ,,We willen uitmaken hoe de situatie op onze markten zou kunnen zijn, en welke positie wij in die omgeving hopen in te nemen. Hoe kunnen wij onze expertise inzake public finance optimaal combineren met onze knowhow op vlak van financiele dienstverlening aan particulieren, asset management, verzekeringen en financiele markten, zodat wij de meest vernieuwende producten kunnen lanceren en ons overwicht als marktleider kunnen behouden.''

Dexia behoudt het principe van de driejarenplannen. Voor het plan 2006-2008 moet de groep een aantal prognoses, bijvoorbeeld voor de wisselkoers dollar/euro en voor de rente op langetermijn, herzien. Toch maakt Miller zich sterk dat ,,de herziene doelstelling voor de winst per aandeel binnen dit en 2 jaar relatief dicht in de buurt van de marktconsensus zou moeten uitkomen''.

Miller meent dat Dexia overnames moet kunnen realiseren, ,,ook al staan we gelukkig niet onder druk om koste wat het wil transacties te doen''. Hij merkt op dat voor sommige activiteiten of landen het opzetten van operationele partnerships en joint ventures de juiste benadering blijkt te zijn. In Roemenie is de groep in de running voor CEC.

,,U weet dat we belangstelling hebben voor Turkije'', aldus Miller nog. Turkije is een belangrijke markt, rekening houdend met de te verwachten groei en onder meer het enorme potentieel betreffende de financiering van infrastuctuur. ,,We hopen dat er vooruitgang kan geboekt worden in de loop van 2006.'' De Belgisch-Franse bank wordt in Turkije gelinkt aan Tekstilbank, Finansbank en Denizbank.

Miller meent dat Dexia best enkel in het eerste kwartaal van 2006 nog eigen aandelen inkoopt, op kleinere schaal dan in 2005. Toen kocht de groep voor 600 miljoen eigen aandelen in.