ANTWERPEN - De indices op de beurs van Tokyo hadden het tijdens de handelsdag moeilijk om een richting te kiezen. De Nikkei sloot uiteindelijk nipt hoger, de Topix iets lager. Het optimisme rond grote investeringen van Sharp Corp. en Matsushita Electric Industrial haalden het van zwakker dan verwachte machineorders in november.
Hoewel de machineorders in november met 2,3 procent stegen, kwam dit cijfer uit onder de verwachtingen van de analisten. Zij hadden gehoopt op een duidelijk hoger cijfer als stimulans voor een verder economisch herstel.

De Nikkei kon geen richting kiezen tijdens de handel en sloot uiteindelijk 0,06% hoger op 16.454,95 punten bij 94 stijgers, 124 dalers en 7 onveranderde aandelen. De Topix verloor 0,16% tot 1.681,69 punten.

Grootste stijger was constructiebedrijf Kajima. Het aandeel won 6,3 procent tot 741 Yen. Grootste daler was Eisai met een verlies van 3,6 procent tot 5.080 Yen. Gisteren was de geneesmiddelenproducent de grootste stijger binnen de Nikkei225 na speculatie dat het bedrijf mogelijk fuseert met sectorgenoot Tanabe Seiyaku.

Sharp, de grootste producent van LCD-televisies, maakte woensdag bekend dat het zo'n 200 miljard Yen (1,44 miljard euro) zal investeren in de bouw van een fabriek voor LCD-televisies in het westen van Japan. Dit om tegemoet te komen aan de wereldwijd stijgende vraag naar LCD-toestellen. Sharp kon vandaag nog naprofiteren van het nieuws en ging 4,8 procent hoger tot 2.095 Yen. Gisteren won het aandeel ook al 6,4 procent.

Ook Matsushita zag investeringsplannen beloond met een winst van 4,2 procent tot 2.585 Yen. De wereldwijde leider in de productie van plasmatelevisies gaat 1,6 miljard dollar investeren in de bouw van de grootste plasma-fabriek ter wereld.

De autowaarden gingen lager uit vrees dat de hogere olieprijzen de brandstofkosten doen toenemen en de vraag uit de VS zal doen dalen. De VS is de belangrijkste afzetmarkt voor de Japanse autoproducenten. Honda ging 1,7 procent lager op 6.490 Yen, Toyota verloor 1,5 procent tot 5.970 Yen.