ANTWERPEN - GIMV breidt zijn belang in het Mechelese softwarebedrijf Business Architects International (BAI) uit tot ongeveer 40%. Dat gebeurde in het kader van een herschikking van de aandeelhoudersstructuur. Dat meldt GIMV in een persbericht.
Een aantal kleinere aandeelhouders verkocht zijn belang aan het management en 3 financiele investeerders, die daarvoor samen 7,5 miljoen euro op tafel legden. Verdere financiele details worden niet gegeven. Het gaat om de managers Franky van Damme, Peter Schramme en Jo Maes en de financiele groepen GIMV, Stonefund en P3. De managers en het personeel houden nu een kleine 30 procent aan en GIMV ongeveer 40 procent. P3, Stonefund en Alpinvest bezitten de resterende 30 procent.

GIMV participeert sinds 1998 in het bedrijf. ,,Deze opvolginvestering toont aan dat GIMV beloftevolle early stage bedrijven ook in hun doorgroeifase blijft steunen om ze verder uit te bouwen tot toonaangevende Europese spelers'', aldus investeringsmanageer Bart Diels van GIMV in het persbericht.

BAI levert software voor de financiele sector voor (hypotheek)leningen en voor vermogensbeheer. ,,Deze kapitaalherschikking symboliseert dat we een volgende fase ingaan. We hebben klanten en staan sterk in de Benelux en het VK. Nu komt het er op aan om marktaandeel te verwerven in de Europese markt'', legt Franky Van Damme, oprichter en CEO van BAI uit. BAI heeft naast Mechelen kantoren in Nederland, het VK, Frankrijk en Duitsland.

In 2005 realiseerde BAI met 90 werknemers 13 miljoen euro omzet, evenveel als het jaar voordien. Voor dit en de komende jaren mikt Van Damme op een jaarlijkse groei van minstens 15 procent. Prioriteit ligt bij autonome groei, al ,,houden we onze ogen open voor overnames''.

,,Deze kapitaalherschikking levert ons geen vers kapitaal op, maar we genereren een positieve kasstroom waarmee we mogelijke overnames kunnen financieren.''