Harry Potter goed voor recordorder digitale kopies bij EVS
ANTWERPEN - XDC, een dochter van EVS die actief is op vlak van digitale cinema, heeft al 81 digitale kopies van de film Harry Potter 4 geproduceerd voor verdeling in Europa. ,,Dat is de grootste oplage die we tot nu toe haalden'', zei Jacques Galloy, financieel directeur van EVS, in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn.

XDC heeft een duaal bedrijfsmodel. EVS verkoopt en verhuurt aan cinema-exploitanten beeldservers voor het aansturen van cinemaprojectoren maar daar haalt EVS geen marge op. De bedoeling is om op korte termijn een netwerk uit te bouwen. Om dat te financieren nam EVS precies een jaar geleden een partner bij de hand.

,,Wat we nu doen is eigenlijk vergelijkbaar met de opbouw van een wegennet om daarna trafiek te genereren'', aldus Galloy. Met die trafiek verwijst hij naar de productie en verkoop van digitale filmkopies, de tweede activiteit van XDC. ,,Daar halen we onze marge.''

Op dat vlak begint EVS enkele successen te boeken. Voor de derde episode van Star Wars kreeg EVS de opdracht een 40-tal kopies te maken. Voor Harry Potter 4 zit EVS reeds aan het dubbele.

In Europa zijn er volgens Galloy momenteel ongeveer 180 digitale cinemaschermen, waarvan 70% is uitgerust met EVS-apparatuur. Tegen 2007 wil XDC de kaap van 600 schermen halen waardoor een break-even mogelijk moet worden. Dit jaar rekent XDC nog op een bedrijfsverlies van EUR 4 miljoen.