ANTWERPEN - Steeds meer gedupeerde aandelenleaseklanten van Dexia willen toch verder procederen tegen de bank. De weerstand tegen de zogeheten Duisenberg-schikking groeit, stelt juristenkantoor Leaseproces. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De Duisenberg-schikking komt neer op een kwijtschelding van twee derde van de restschuld. Doorprocederen tegen Dexia is volgens Leaseproces ,,financieel voordeliger'', omdat in meer dan 80% van de gevallen ook de inleg teruggeëist kan worden.

Volgens jurist Joost Papeveld van Leaseproces procedeert het kantoor namens ruim 25.000 aandelenleaseklanten. Dat zei hij gisteren voorafgaand aan een voorlichtingsavond van Leaseproces en het Platform Aandelen Lease (PAL).

De groeiende belangstelling voor het doorprocederen komt op een moment dat Dexia probeert om de Duisenberg-schikking algemeen verbindend te laten verklaren voor alle klanten. Daartoe heeft de bank met de schikkende belangenbehartigingsorganisaties Leaseverlies, Eegalease, Consumentenbond en Vereniging van Effectenbezitters vorige maand een verzoek ingediend bij het gerechtshof in Amsterdam. Gedurende de behandeling van dat verzoek zullen de Nederlandse rechtbanken de schadeclaims van aandelenleaseklanten tegen Dexia tijdelijk opschorten.

Papeveld van Leaseproces noemt de Duisenberg-schikking 'een wassen neus'. Hij acht het 'onbegrijpelijk' dat Leaseverlies, Eegalease, Consumentenbond en VEB wel met de schikking instemmen, 'want via de rechter is in de meeste gevallen meer geld terug te halen dan via de Duisenberg-schikking'.

De 70.000 klanten die volgens Dexia al belangstelling hebben getoond om mee te doen aan de schikking, doen er volgens Leaseproces 'in de meeste gevallen' verstandig aan dit ongedaan te maken. ,,Zelfs als zij de schikkingsovereenkomst al getekend hebben teruggestuurd.'' Volgens Leaseproces is dit ook meestal mogelijk.