AgfaPhoto duwt Agfa-Gevaert in het rood
ANTWERPEN - Agfa-Gevaert boekte in het derde kwartaal van 2005 een nettoverlies van 108 miljoen euro. Een jaar geleden boekte de groep 23 miljoen euro winst. Het verlies is te wijten aan 109 miljoen euro niet-cashkosten in verband met de insolventie van AgfaPhoto. De groep verwacht een sterke vierde kwartaal voor beide afdelingen en bevestigt de vooruitzichten voor het volledige jaar.

Analisten hadden niet gerekend op een dergelijke impact van AgfaPhoto op het resultaat van Agfa-Gevaert. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van 25,9 miljoen euro.

De omzet zakte 16,4% tot 797 miljoen euro, ruim onder de analistenconsensus. Analisten gingen uit van een verkoopcijfer van 843 miljoen. Zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten en overnames en desinvesteringen daalde de omzet met 2,6%. Agfa verwijst naar de prijserosie en de zwakke marktomstandigheden voor traditionele filmproducten in Healthcare.

De brutowinst kwam 26,8% lager op 273 miljoen euro, wat een brutomarge oplevert van 39,1%. De hoge grondstofkosten en de prijserosie hadden een aanzienlijke impact maar de prijsdruk in beide divisies nam af tegenover de vorige kwartalen.

De ebit kwam 36 miljoen euro onder nul uit als gevolg van een provisie van 55 miljoen betreffende de insolventie van AgfaPhoto. AgfaPhoto heeft op het nettoresultaat nog een extra negatieve impact van euro 54 miljoen wegens het terugdraaien van uitgestelde belastingsvorderingen.

AgfaPhoto

Agfa verkocht in november 2004 zijn activiteit Consumer Imaging aan AgfaPhoto Group. In mei 2005 diende AgfaPhoto een aanvraag tot insolventie in en de curator besliste onlangs de groep in liquididatie te laten gaan. Dat heeft een indirecte impact op de cijfers van Agfa.

Agfa zal sneller bepaalde milieu- en opruimkosten moeten dragen waarvoor een provisie van EUR 55 miljoen werd aangelegd. Bovendien zullen de uitgestelde belastingsvorderingen die bij de verkoop werden opgezet, later dan verwacht gebruikt worden. Dat zorgde in het voorbije kwartaal voor een bijkomende negatieve impact van 54 miljoen euro.

Vooruitzichten positief

"We geloven dat we de bladzijde AgfaPhoto nu volledig hebben omgeslagen", aldus CEO Marc Olivie in het persbericht.

Agfa bevestigt de vooruitzichten voor 2005 en verwacht een sterk jaareinde. De IT-orders binnen Healthcare lopen vlot binnen terwijl ook de omstandigheden in de grafische industrie positief blijven. Bovendien vermindert de prijsdruk in beide afdelingen en zullen de besparingsprogramma's bijkomende resultaten opleveren.

Aandeel keldert

Meteen na de opening van de Brusselse beurs vanmorgen verloor het aandeel Agfa-Gevaert fors. Na 70 minuten handel stond het aandeel al 8,6 procent lager op 16,75 euro.