VNU ziet af van overname IMS Health
AMSTERDAM - VNU, eigenaar van onder meer Billboard en kijkcijferonderzoeker Nielsen, ziet af van de overname van IMS Health. Tegelijkertijd heeft bestuursvoorzitter Rob van den Bergh aangekondigd op te stappen. Hij zal aanblijven tot er een opvolger is gevonden.

VNU kondigde de overname aan in juli, maar ziet daar nu van af onder onder druk van een groep aandeelhouders, waaronder Fidelity, Templeton en Knight Vinke. De overname van IMS Health, bij de aankondiging gewaardeerd op 5,8 miljard euro, zou de op vijf na grootste overname ooit door een Nederlands bedrijf zijn geweest.

VNU betaalt IMS Health een bedrag van 15 miljoen dollar voor gemaakte kosten. Als VNU in de komende 12 maanden wordt overgenomen, zal het Nederlandse bedrijf nog eens 45 miljoen dollar overmaken aan de verzamelaar van informatie over medicijnverkopen. IMS zal VNU 15 miljoen dollar betalen als het zelf in de komende 12 maanden wordt overgenomen.

VNU wil nu de winstgevende groei bij haar bestaande activiteiten versnellen. Het concern wil bovendien 1 miljard euro teruggeven aan aandeelhouders, kosten besparen en de activiteitenportefeuille optimaliseren om zo extra aandeelhouderswaarde te realiseren.

Overigens geeft VNU niet aan hoe het de 1 miljard aan de aandeelhouders zou willen teruggeven. Bij de publicatie van de resultaten over 2005, op 8 maart 2006, wil het concern meer details geven over de kostenbesparingen.

Van den Bergh

Bestuursvoorzitter Rob van den Bergh stelt in een persbericht dat zijn beslissing om af te treden ,,zeer moeilijk'' was. Van den Bergh heeft volgens contractuele afspraken recht op bijna 4,1 miljoen dollar aan ontslagvergoedingen, zo blijkt uit berekeningen van Betten Beursmedia News.

Onder leiding van Van den Bergh veranderde VNU van een traditionele uitgever in een informatieverzamelaar. De overname van IMS Health had de spreekwoordelijke kroon op het werk moeten zijn.

De Raad van Commissarissen van VNU start binnenkort de zoektocht naar Van den Bergh's opvolger. Ook de Raad van Commissarissen zelf blijft niet ongewijzigd. Bij de komende jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april 2006 zal er een voorstel worden ingediend voor de toekomstige samenstelling van het toezichthoudende orgaan.

VNU stelt dat het ondanks het afketsen van de overname nauw zal samenwerken met IMS Health om ,,de vele gezamenlijke omzetinitiatieven'' te ontwikkelen die zijn bedacht tijdens het integratieproces.